Weten & Tech

Eerste Blasfemische Internationale is een feit

13-10-2009 23:38

God draait zich om in zijn graf. Want op 30 september vond de eerste Dag van de Blasfemie plaats . U heeft niets gemerkt? U heeft geen Mariabeeldje onteerd? Niet de plaatselijke moskee met reuzel besmeurd? Noteer onmiddellijk in de agenda, 30 september 2010: ‘Mohammed een pedofiel noemen’, ‘Jezus Christus een epileptische jood noemen’. De Blasfemische Internationale is uitgeroepen als reactie op de beruchte V.N.-resolutie 62/154.

Deze resolutie, genaamd ‘Combating defamation of religions’, is in 2006 door de Vergadering geloodst door een meerderheid van 56 islamitische naties, op slinkse wijze gebruikmakend van de afwezigheid van een flink aantal vertegenwoordigers van goddeloze landen. Die hadden in de hondsdagen van dat jaar wel wat anders aan hun hoofd dan zich bezig te houden met de korte lontjes van erkende heethoofden.

Extremisme
In de resolutie tonen de V.N. zich uiterst bezorgd over het ‘extremisme van godslasterlijke groeperingen’. Teneinde de naties ook daadwerkelijk verenigd te houden (ook internationaal moet de boel bij elkaar gehouden worden), roept de Vergadering op ‘to effectively combat defamation of all religions and incitement to religious hatred, against Islam and Muslims in particular.’ Godslastering zou dus verboden moeten worden, en zeker als het om Allah gaat. In naam der mensenrechten. De meest intolerante religie dient beschermd te worden tegen de ‘uitwassen’ van de vrije meningsuiting – de kromheid hiervan is reeds fijntjes uitgelegd door Christopher Hitchens.

Neem de Deense Mohammed-cartoon. Typisch gevalletje blasfemie. Deze werd oorspronkelijk gepubliceerd op 30 september 2005. Nu snapt u waarom een klein jaar later de resolutie werd geïnitieerd, en waarom 30 september de dag is geworden waarop de vrijheid van meningsuiting welig moet tieren. In de VS is een blasfemie-battle georganiseerd (Test your blasphemy skills!), en in een essaywedstrijd kunnen studenten 2000 dollar winnen. Op youtube zijn de eerste blasfemische getuigenissen in het kader van de Internationale verschenen – Happy International Blasphemy Day!

Christianity
Christenen haasten zich om zich vooral niet beledigd te voelen – ‘Christianity is not an honor religion’. Fijntjes nemen zij hiermee afstand van islamieten. De ware gristen is vooral bezorgd om de zieltjes van de blasfemisten, en daarom is de Blasfemische Internationale vooral iets om te betreuren. Het toeval wil dat het deze week in V.S. ook de Week van de Verboden Boeken is, en een blik op de omvangrijke lijst van boeken die dit jaar geweerd zijn uit scholen en bibliotheken leert dat in Amerika de christenen niet minder snel op hun pik getrapt zijn dan hun monotheïstische vrienden (pdf).

En Nederland? Ons land loopt hopeloos achter als het gaat om blasfemie. Een columnist heeft het met de dood moeten bekopen. Een enkele cartoonist die zich er nog aan waagt, wordt opgepakt. Vandaar mijn uitnodiging om in de commentaren vooral los te gaan op god en zijn profeten. Dit heeft natuurlijk iets weg van het beledigen van roodkapje – zinloos dus? Neen, want god heeft evengoed als elk ander sprookjesfiguur het recht om beledigd te worden. Gelijke monniken, gelijke kappen.

CC-foto: Daniel Maleck Lewy