Weten & Tech

Over fatsoen gesproken…

13-10-2009 22:59

Leuk onderzoekje van de Tilburgse hoogleraar Tekstkwaliteit (ja, die discipline bestaat) Jan Renkema. Renkema wilde weten hoe de kiezer denkt over de verruwing van het taalgebruik in de Tweede Kamer. Uitkomst van zijn onderzoek: politici die taal van de straat bezigen, worden uiteindelijk minder gewaardeerd dan politici die correct en met twee woorden spreken. Wilders die Vogelaar een knettergek wijf noemt: fail. Ineke van Gent (Kamerlid voor GroenLinks) die Hero Brinkman beticht van het hebben van een grote waffel: fail.

Mensen willen geen politici die kroegpraat uitslaan. Deze politici worden uiteindelijk minder serieus genomen dan politici die zich wel fatsoenlijk weten uit te drukken, zo betoogt Renkema, en dat gaat op voor zowel jong als oud.

Renkema legde zijn proefkonijnen een aantal fictieve teksten voor van politici. Conclusie: jongeren (?) zijn wat meer vatbaar voor “taal van de straat”, maar uiteindelijk waarderen zij de vuilbekkende politici lager dan hun wat meer beschaafde collega’s.

Conclusie van Renkema is dan ook dat politici een denkfout maken door in het openbaar of in de Kamer “straat- danwel kroegtaal” te bezigen. Tsja…