Weten & Tech

Bacil met pili in Yakult

16-10-2009 11:30

Genoeg over DSB, over tot de orde van de dag. Heden is namelijk bekendgemaakt dat de Lactobacillus Rhamnosus GG zich met zijn pili aan de darmwand hecht. Dit hebben onderzoekers in Wageningen ontdekt. Kijkt u even met ons mee?

Wie kent niet die schurend vervelende, nagesynchroniseerde reclames waarin hippe jonge vrouwen ons met een van obstipatie vertrokken gelaat een of ander mager drinkyoghurtje aanpraten? Zo’n yoghurtje of rozig koelkastdrankje dat boordevol zit met ‘Goede bacteriĆ«n’, waarmee onze darmflora (of is dit fauna?) een steuntje in de rug krijgt?



Welnu, vaak gaat het bij deze, overigens inmiddels gezondverklaarde, lichaamsbewapening om de Lactobacillus Rhamnosus GG. Deze bacterie zit bijvoorbeeld in Vifit. Vermoedelijk is de naam van het ding vanwege marketingtechnische redenen afgekort tot LGG. Dat klinkt lekker: LGG. Een beetje als LPG, alleen dan voor je darmen. Lactobacillus klinkt wat minder fris en Rhamnosus zou hoogstens als obscuur Grieks gerecht in de markt kunnen worden gezet.



Wij durven de stelling aan dat heel wat minder mensen de drankjes zou aanschaffen als ze de volledige naam van de bacil zouden kennen. En wij achten de kans groot dat wanneer ze zouden weten dat het beestje (?) zich met grijparmpjes aan de darmwand vastklampt, nog wel eens achter de oren krabben. Zou men daarbij nog vermelden dat die grijparmpjes &#8216pili&#8217 zijn gedoopt, dan denken wij dat de hele markt voor LGG-verrijkte drankjes wel eens zou kunnen instorten.

Stelt u zich het eens voor:

CC-foto: Nepmet