Weten & Tech

NRC Handelsblad nu op uw eReader

20-10-2009 19:03

Eindelijk toekomst: NRC Handelsblad heeft begrepen dat mensen nog liever voor hun lol Windows Vista installeren dan dat ze een digitale NRC op zo’n hilarisch krakkemikkige (en onbetaalbare) iLiad reader lezen en biedt haar krant voortaan ook te downloaden aan in ePub- en iPhone-formaat. Dit betekent dat de NRC nu geschikt is voor zo goed als alle soorten eReaders (Sony, BeBook, Bookeen, Cool-er) en voor de iPhone.

Een reusachtige sprong voorwaarts, want voorheen was het lezen van de digitale NRC het exclusieve domein van bijna 10.000 webabonnees en een paar goedgelovige sukkels (meestal D66-stemmende types met bril die zich met hun gadgets enorm progressief wanen) die zich hebben laten oplichten met de iLiad reader.

Dode boom
De complete NRC kan nu worden gedownload naar de eReader zodat men wanneer, de vijf in de klok zit, tijdens de reis tussen zuidas en woning in Houten-Noord comfortabel een krantje kan lezen op een strakke Sony eReader, zonder vieze vingers te krijgen, zonder die jaren zeventig stank van oud papier te ruiken, zonder mensen lastig te vallen met enorme lappen dood boom die moeten worden open gevouwen en zonder letterlijk krom te liggen voor een jaarabonnementsprijs van vele honderden euro’s.

Een abonnementje op een e-versie van NRC kost 16,50 euro per maand en daarvoor mag u iedere dag vanaf 15:00 uur een NRC’tje downen. Dat NRC’tje is ook nog eens DRM-vrij, dus het kan gewoon worden gekopieerd en gedupliceerd op andere e-readers. Wie een eReader abonnement neemt is ook automatisch NRC-webabonnee.

Eén nadeel: de ePub versie is niet exact hetzelfde als de webversie. Zo wordt er niet met kolommen gewerkt en worden de meeste foto’s en illustraties geschrapt om het bestand een beetje binnen proporties te houden. Zie hier de voorbeelden op de diverse readers.

Het wachten is nu op een eVersie van de Volkskrant, maar de kans dat zulks ooit zal aanslaan is minimaal. De gemiddelde lezer van de Volkskrant is 172 en van het pathetische soort dat “’s ochtends graag een knisperend krantje bij het ontbijt leest”. Het wachten is trouwens ook nog steeds op een Volkskrant in tabloidformaat, een de “V” en een nieuwe Volkskrant-hoofdredacteur, maar dat terzijde. Een Trouw in eVersie is trouwens ook lachen. Of een Reformatorisch Dagblad voor op de gehackte Kindle.

Ja, dat wordt nog lachen met die 21ste eeuw.