Weten & Tech

Video’s piraterijbestrijding Koninklijke Marine

04-10-2012 12:56

Het vlaggenschip van de NAVO-missie Ocean Shield, Hr. Ms. Rotterdam, heeft afgelopen week naast de twee Cougar boordhelikopters ook haar ScanEagle UAVs (Unmanned Aerial Verhicle) ingezet om piraten op te sporen voor de kust van Somaliƫ. Afgeleid van de SeaScan, een UAV ontwikkeld om dolfijnvriendelijk op tonijnen te kunnen vissen, zijn de lichte ScanEagle verkenners van Boeing-Insitu sinds 2004 in gebruik bij meerdere landen, waaronder Nederland. Ons land schafte de X-200 ScanEagle HFE-Carb (analog) UAVs dit jaar aan als interim-vervanger van de Sperwer UAV. Een digitale versie is in bestelling en in 2014 moet de uiteindelijke Sperwer opvolger instromen, de twin boom Boeing-Insitu RQ-21A Integrator.

Lanceren gebeurt met de Superwedge, landen betekent vangen met de SkyHook (foto’s: Defensie)

Leden van het -in goed Nederlands- Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition and Reconnaissance Commando begonnen begin dit jaar met het leren gebruiken van de ScanEagle, wat ze snel genoeg onder de knie kregen om in juli een team met drie toestellen aan boord van de Hr. Ms. Rotterdam in te schepen voor een Ocean Shield tour-of-duty. De SeaEagle heeft een spanwijdte van 3,10 meter, weegt beladen 22 kilo en kan 12-28 uur in de lucht blijven om met de gestabiliseerde dag- of infrarood boordcamera beelden naar het grondstation te sturen waarmee het (vooralsnog) een analoge dataverbinding heeft tot maximaal circa honderd kilometer. Later dit jaar stroomt de X-200 ScanEagle HFE-EFI (digital) in, uitgerust met een digitale dataverbinding en brandstofinspuiting voor de kleine kerosinemotor. Naast de aankoop van nieuwe kleine UAVs, is het de bedoeling dat Nederland rond 2016 ook zwaardere, bewapende UAVs gaat aanschaffen, waarvoor de MQ-9 Reaper favoriet is.

ScanEagle vanaf een klein platform: Mk V Special Operation Craft – SOC (foto: US Navy)

Aan boord van Hr. Ms. Rotterdam

Behalve optische apparatuur zouden nieuwe ScanEagle-versies, of de iets grotere en zwaardere RQ-21A opvolger, ook lichtgewicht radarsystemen mee kunnen voeren zoals de NanoSAR B van ImSAR. Een mini synthetic aperture radarsysteem van nog geen twee kilo met een energieverbruik van 30 Watt (radarbeeldfoto van ImSAR)



RQ-21 Integrator (foto: US Navy)

Doen de lichte UAVs het speurwerk naar piraten, er eventueel op schieten moet een ander doen. Zoals de Vessel Protection Detachments (VPD) van het Korps Mariniers aan boord van koopvaardijschepen.