Nieuws

Argentijns OM start onderzoek Zorreguieta

02-01-2013 12:07

De Argentijnse justitie begint een onderzoek naar Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Het onderzoek spitst zich toe op Zorreguieta’s vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen en bij het vermoorden en ontslaan van mensen in de landbouwsector die niet akkoord waren met de politiek van de Argentijnse dictatuur. Dat meldt de Argentijnse krant Página 12 woensdag.

Samen met Zorreguieta wordt onder andere zijn politieke baas, de toenmalige minister van economische zaken José Alfredo Martínez de la Hoz, onderzocht. Het gaat niet alleen om de periode dat Zorreguieta (onder) secretaris van het minister van landbouw was.

Het gaat ook om de periode voor Zorreguieta’s secretarisschap. Hij bekleedde in de landbouwsector verschillende posities bij instituten die van acties tegen politieke tegenstanders worden verdacht.

Zorreguieta heeft altijd gezegd dat hij niets van het laten verdwijnen van mensen wist. De overlevenden en familieleden van mensen die vermoord of verdwenen zijn vinden nu dat zijn rol opnieuw tegen het licht moet worden gehouden.