Buitenland

De voedingsbodem van de Pakistaanse Taliban

16-01-2013 16:15

http://youtu.be/TVeN1S2c0Xo

Zoals de trouwe volgers van ThePostOnline misschien nu wel weten is er een revolutie ( ) gaande in Pakistan. Daarom is het interessant om wat dieper in de Pakistaanse situatie te duiken. Vandaag zal ik het hebben over de Pakistaanse Taliban. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat de steun voor de Taliban in de Swatvallei alleen maar toenam voor de moordaanslag op Malala?

De Pakistaanse Taliban is geïnspireerd door de Afghaanse Taliban. Veel Afghaanse Taliban trokken tijdens de oorlog in Afghanistan over de grens naar Pakistan en hebben in de Tribale gebieden van Pakistan een nieuwe beweging geïnspireerd, de Pakistaanse Taliban. Het zijn twee verschillende groepen en de Pakistaanse Taliban kijkt vooral op tegen de Afghaanse Taliban. De drone strikes van de VS hebben de situatie in de Tribale gebieden alleen maar verergerd.

Zoals een Pakistaanse Taliban-leider al zei: “Ik kan drie maanden lang een campagne voeren om de bevolking in een dorp te overtuigen van de Taliban en er zullen zich misschien 50 a 60 mensen aanmelden. Als de VS één drone strike inzet staat het hele dorp achter mij.”

Dit is ook de kern van het verhaal. De VS denkt dat ze met bommen en granaten alles kunnen oplossen maar de dronestrikes hebben alleen tot gevolg dat de regio steeds meer radicaliseert en destabiliseert. Dat Obama in het nucleaire wespennest blijft porren is ook onbegrijpelijk.

De Taliban doet ook aan communitybuilding na de verwoestende overstroming van 2010 in Pakistan. Ze bouwen de huizen van de dorpelingen die zijn vernietigd door de overstroming of bombardementen van de drones. Dit zorgt er alleen maar voor dat de steun voor de Pakistaanse Taliban in de Tribale gebieden groeit.