Binnenland

Elfstedenkoorts neemt bezit van het land

17-01-2013 11:55

Volgens website Weeronline.nl is er een reële kans dat de Elfstedentocht eind januari door kan gaan. Volgens een woordvoerder heeft het er in jaren niet zo goed uitgezien. Die woorden zijn uiteraard genoeg voor het land, en de eerste geruchten, voorspellingen en hoopvolle berichten gaan inmiddels rond. Zoals elk jaar laten voor- en tegenstanders zich inmiddels uitgebreid horen; u hoort er niet bij als u niet droomt van een barre tocht, of juist stug wijst op de betrekkelijkheid van zoiets. (Tip: Relativeren aan de hand van iets met “Syrië” doet het momenteel goed.) Twitter loopt inmiddels over van de tweets over het bericht van Weeronline, gaat de tocht alsnog niet door, dan hebben zij in ieder geval hun finest hour al weer gehad, dit jaar.

tocht-der-tochten-buzz
(mentiongrafiek via Topsy)

Vermoeide Friezen

Eerder deze week maakte men zich in Friesland zelf eerder druk om Hollanders die maar niet uitgepraat raakten over de ‘Tocht der tochten’. En geef ze eens ongelijk: normaal gesproken zou niemand in het Westen des Lands toegeven dat er misschien steden buiten de Randstad liggen, laat staan elf.

Omdat de tocht zo zelden gehouden wordt neemt ze mythische vormen aan. In navolging van de verhalen over Lance Armstrong konden we zo gisteren horen over doping tijdens de Elfstedentocht. Omdat elk jaar de kans ‘reëel’ lijkt te zijn dat we weer met Unoxmutsen langs bevroren sloten mogen gaan staan, maar de herinneringen aan een daadwerkelijke tocht toch wat beginnen te vervagen hebben we hier in ieder geval een filmpje van de finish uit 1997: