Binnenland

Rookverbod horeca en zwarte longen op pakjes

26-01-2013 10:06

Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer zal instemmen met een algeheel rookverbod in de horeca. Ook in de kleine kroegen moeten dan de asbakken van tafel. Eind volgende maand spreekt de Kamer over het rookbeleid en zal er gestemd worden over een motie van de ChristenUnie om het roken uit alle horeca te bannen. Volgens de partijen werkt een uitzondering voor kleine kroegen niet aan een rookvrije horeca. Het CDA en de PvdA zouden nu ook voor een algeheel rookverbod zijn. Alleen de VVD, PVV, SP en 50Plus zullen tegen de motie stemmen.

Na de invoering van het rookverbod in 2008 verzetten kleine cafés zich heftig tegen het rookverbod in de horeca. Sinds 2010 mag er in kleine kroegen weer gerookt worden. Dit geldt voor cafés die niet groter zijn dan zeventig vierkante meter en waar de eigenaar zelf achter de bar staat.

Schokkende foto’s op pakjes sigaretten

Vrijdag steunde het kabinet een Europees voorstel om schokkende foto’s op pakjes sigaretten te plaatsen. De foto’s van bijvoorbeeld een zwarte long of een lege kinderwagen moeten rokers afschrikken en duidelijk maken wat de risico’s van roken zijn. Volgens het kabinet zullen de foto’s met name jongeren afschrikken te beginnen met roken.

De VVD heeft nu de staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid opgeroepen zich actief tegen deze foto’s te verzetten. De VVD vindt de maatregel te ver gaan en is van mening dat dit voorstel ten koste gaat van de Nederlandse ondernemer. Het zal nog enige jaren duren voordat het Europees Parlement en alle EU-lidstaten met het voorstel instemmen, voordat de foto’s op de pakjes geplaatst worden.

rokenisdodelijk