Binnenland

Gratis treinkrant Metro weigert column Luuk Koelman

31-01-2013 11:43

De gratis treinkrant Metro heeft donderdag een column van Luuk Koelman geweigerd te plaatsen. Volgens Koelman zelf was “niet goed genoeg” reden voor het weigeren. Ook zou “het laatste taboe van Nederland” (Beatrix die over haar in coma verkerende zoon Friso spreekt) een reden zijn geweest om de column te weigeren.

Koelman heeft de geweigerde column inmiddels op zijn eigen website geplaatst zodat de lezers zelf kunnen beoordelen of deze colunm écht niet kan.

Koelman reageert per email: “De hoofdredacteur heeft de column geweigerd vanwege de vorm in combinatie met passage over Friso. Bea iets laten zeggen in de eerste persoon over haar zoon ligt blijkbaar te gevoelig. Het is een rare vorm van zelfcensuur van de media.”

Mariska De Haas

Het is niet de eerste keer dat Metro en Koelman met elkaar overhoop liggen.

Onlangs nog publiceerde Koelman in Metro een satirische column waarin hij zich voordeed als Mariska Orban-De Haas en kwetsende uitspraken deed over de toen net door zelfmoord om het leven gekomen Tim Ribberink.

Doodsbedreigingen

Een tsunami van woedende en bedreigende lezers was toen het gevolg. Dankzij een nog grotere tsunami van semi-analfabete lezers voor wie ‘satire’ net even te moeilijk was, ontving ook de echte Mariska Orban-De Haas zelfs doodsbedreigingen.

De online versie van de bewuste column werd achteraf door de Metro-hoofdredacteur offline gehaald. Daarna bood de hoofdredacteur zijn excuses aan voor de column. Een unicum in het lange bestaan van de vrije meningsuiting in Nederland.

NOS-radio

Tijdens een radio-uitzending van een NOS-nieuwsprogramma vertelde de hoofdredacteur destijds nog dat “het niet zo snel gebeurt dat een column wordt geweigerd”.

Een woordvoerder van Metro kon geen commentaar leveren. “Daarvoor moet u de hoofdredacteur zelf spreken maar die is op dit moment moeilijk te bereiken. Belt u later nog eens”.