Buitenland

Spaanse hypotheken in strijd met Europese regels

14-03-2013 14:03

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat Spaanse hypotheken in strijd zijn met Europese regelgeving. Rechters in Spanje konden uitzettingen niet aanvechten. Contracten waren dubieus en hypotheekverstrekkers konden na 1 maand van niet betalen al mensen hun huis uitzetten.

De regels van hypotheken waren enorm streng. Niet betalen betekende je huis uit, ook al had de hypotheek mogelijk valse voorwaarden. Een rechter uit Barcelona vroeg hulp aan de EU, nadat hij vond dat de rechten van de gedupeerde Mohamed Aziz waren geschonden. Ook Aziz moest zijn huis verlaten en de hele schuld afbetalen.

Hogere rente

De oorsprong van de zaak gaat terug tot juli 2007, toen Aziz een hypotheek aanging. In 2011 kon hij enkele maanden de hypotheek niet betalen, waarvan hij meende dat de voorwaarden niet klopten. De hypotheekverstrekker startte een versnelde procedure om hem zijn huis uit te zetten. Die procedure kan al gestart worden na slechts 1 maand achterstand in de betaling van de hypotheek. Ook eisten ze betaling van de gehele schuld plus vertragingsrente van 18%. Die rente is veel hoger dan van te voren is afgesproken.

De Spaanse rechter die de zaak behandelde sleepte de kwestie naar het Europese Hof van Justitie, waar vandaag de uitspraak viel dat de wet in strijd is met een norm uit 1993 die Europese burgers beschermt.

Spanje gaat per direct de wet aanpassen. Sinds 2007 zijn er ruim 300.000 mensen uit hun huis gezet. Het onderwerp zorgt voor veel verontwaardiging onder de bevolking.