Buitenland

EU helpt communisten op Cyprus

26-03-2013 14:59

Een eiland dat gekenmerkt wordt door eeuwig conflict lijkt nu op harde wijze te worden gedwongen tot eenheid. Immers: een gezamenlijke vijand verbroedert. Niet alleen de communisten (30% van de kiezers) zijn woedend op de EU. Het Cypriotisch patriottisme wordt wakker. Het eiland keert zich massaal tegen de Troika. De communistische partij (AKEL) wint dagelijks aan populariteit. Dankzij de Europese Unie.

Nationalisme

Met de huidige financiële crisis roepen verschillende Cyprioten op tot patriottisme. Eenheid. Op een verdeeld eiland. Een meerderheid (70%) is Grieks, de rest is Turks. Ongeveer een derde van de  kiesgerechtigden stemt op de communistische partij, die nu hoog van de daken schreeuwt. Brussel moet ophouden met besluiten nemen. Het volk eerst. Noem het populisme, maar het nationalisme kan niet zegevieren zonder een internationale vijand. En voor de Communistische partij is het financiële aspect slechts een prettige bijkomstigheid om schande van te roepen.

Zwarte lijst

De partij roept o.a. op tot een burgerreferendum en tot een zwarte lijst met namen van verantwoordelijken. Verder spreken ze de burgers van Cyprus aan, met een prachtig staaltje sovjet-speechen:

We address the Cypriot people, declaring that we are facing very difficult times. We went through very difficult times in the past too. We did not yield or surrender. . Nor will we yield and surrender now. We will not yield but resist, waging the battle and we will win.

Jongeren

De bijval komt uit alle hoeken. Bekijk hieronder hoe o.a. studenten hun steun betuigen aan de communisten in een protestactie.