Binnenland

Dochter Poetin woont in Voorschoten

08-04-2013 16:24

Foto: De Krimwijk in Voorschoten, toen nog in aanbouw

Het zal u vandaag niet ontgaan zijn dat de president van van Rusland, Vladimir Poetin, een bezoek brengt aan Nederland. Dit om het Nederland-Ruslandjaar wat kracht bij te zetten. Na een hapje en een drankje bij onze vorstin en premier Rutte zal hij aan het eind van de dag ons land weer verlaten. Of hij tijdens zijn bezoek nog even zijn dochter spreekt is niet bekend. Dat zou niet gek zijn namelijk. Maria Poetin, dochter van de Russische president, woont namelijk gewoon in Voorschoten.

Belaagd

Daar woont zij samen met de Nederlander Jorrit Faassen. Faassen studeerde bouwkunde aan de Haagse Hogeschool en dook ineens op in allerlei hoge functies bij Russische staatsbedrijven. Zo werd hij op 28-jarige leeftijd directeur van Strointransgaz, een groot Russisch bedrijf dat olie- en gaspijpleidingen aanlegt. Daarna kreeg hij een topfunctie bij Gazprom. In 2010 werd Faassen belaagd door zeven bewakers van de Russische topbankier Matvej Oerin. Dat gebeurde nadat hij het met Oerin aan de stok kreeg bij een verkeersruzie. Dat ze het verkeerde slachtoffer hadden uitgezocht, bleek toen Oerin direct van zijn bed werd gelicht door een speciale eenheid van de politie, en zijn banklicenties kwijtraakte.

Gevaarlijk

Samen genieten Maria en Jorrit van een penthouse en de verdieping eronder in de nieuwbouwwijk Krimwijk, zo bericht het Leidsch Dagblad vandaag. Bij de entree staan de namen van de bewoners, maar het bovenste bordje is leeg. De wijkbewoners hebben gemengde gevoelens nu dit geheim is uitgelekt. “Er kleeft toch iets gevaarlijks aan die familie”, zo meent een wijkbewoner.

Poetin in de Appie

Mensen die iets kwijt willen over deze nogal bijzondere buren komen liever niet met hun naam in de krant. Tijdens de laatste vergadering van de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex was nog niets bekend. Inmiddels doemen er allerlei verhalen op, zoals dat een bewoner beweert dat het hij Poetin wel een keer boodschappen heeft zien doen bij de Albert Heijn, vergezeld door lijfwachten. Een ander zegt wel eens een geblindeerde auto in de parkeerkelder te hebben zien verdwijnen.

Dictator

De volgende bewoner ziet het nogal duister in voor de wijk als dit nieuws algemeen bekend wordt: “God weet wat er straks gebeurt in de wijk. Poetin heeft nogal wat vijanden. Neem de Tsjetsjenen.” Zijn vrouw is eveneens niet blij met de bekendmaking: “Poetin is niet zomaar een president, hij is een soort dictator. Ik heb natuurlijk zitten googlen. Hij heeft bloed aan zijn handen, zoals van die vermoorde dissident.”