Binnenland

50.000 ton rundvlees moet uit de handel

10-04-2013 18:15

Het zoveelste voedselschandaal is een feit. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept 50.000 ton rundvlees terug waar mogelijk paardenvlees in zit. Omdat de herkomst van het vlees niet duidelijk is, kan de voedselveiligheid van het vlees niet worden gegarandeerd, dat meldt de NVWA vandaag.

Het rundvlees is via twee Nederlandse groothandels verspreid over ruim 130 Nederlandse afnemers. Al deze afnemers hebben een brief ontvangen van de NVWA. Hierin staat dat ze het vlees moeten traceren en uit de handel moeten halen. De NVWA kwam het rundvlees op het spoor na onderzoek samen met het OM bij de Nederlandse groothandels. De twee bedrijven, Wiljo Import en Export BV en Vleesgroothandel Willy Selten BV, hebben de administratie niet op orde en daardoor is het onmogelijk om na te gaan waar het vlees vandaan komt. Al het vlees van deze groothandels moet uit voorzorg van de markt worden gehaald. De afnemers van de groothandel hebben de 50 miljoen kilogram vlees hoogst waarschijnlijk al verwerkt en doorverkocht.

Traceringsonderzoek

De NVWA laat weten dat de afnemers 2 weken de tijd krijgen voor een traceringsonderzoek. Ze zijn verplicht de NVWA op de hoogte te houden van de acties die worden ondernomen. Onder deze afnemers bevinden zich 370 bedrijven uit andere Europese lidstaten. De NVWA heeft via het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) de betrokken landen op de hoogte gebracht van de recall. Deze landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje, is gevraagd om de afnemers verder te informeren. Wat de lidstaten verder voor vervolgstappen ondernemen is de verantwoordelijkheid van het land zelf.

De producten zijn aangemerkt als niet voor menselijke consumptie. Op dit moment is er echter geen concrete aanwijzing van een gevaar voor de volksgezondheid laat de NVWA weten.