Binnenland

Story, Weekend en Party durfden niet

24-04-2013 15:44

Nieuwe Revu kraakt gevreesde mediacode en probeert met openbaar gemaakte foto’s van Amalia een taboe te doorbreken. 

De Rijksvoorlichtingsdienst beroept zich op een mediacode en arresten van het Europese Hof van Justitie en start daarom een zaak.

Nederland reageert geschokt dat Nieuwe Revu een paar onschuldige fotokiekjes afdrukt die al twee jaar ter redactie bekend waren.Fotograaf Frank Buis maakte de vrolijke sportplaatjes in 2010 samen met collega’s Edwin Smulders van Story en Dennis van Tellingen van de Party.

Ook fotograaf Réni van Maren van Weekend werd getipt, maar kreeg een verbod om te gaan van zijn werkgever, zegt Buis.

Vijftien jaar geleden zouden de hockeyplaatjes in elk blaadje hebben gestaan, maar sinds de mediacode in 2005 werd afgekondigd mogen er geen privébeelden van de Oranjes meer getoond worden.

De RvD staat op het standpunt dat de Oranjes meewerken aan geregisseerde privémomenten en dus niet lastig gevallen willen worden als het niet nodig is. De royaltypers heeft daar met tegenzin mee ingestemd.

Frank Buis weigert: ‘Onzin. Deze foto van Amalia was historisch materiaal.’

Zaterdagmiddagmoment

De pers houdt zich aan dit herenakkoord, maar daarvoor is geen enkele rechtsgrond. Revu heeft geen wet overtreden, aangezien de kiekjes netjes langs de openbare weg zijn gemaakt. ‘Het was op een doordeweekse middag’, zegt fotograaf Buis (25 augustus 2010, een woensdag). ‘We stonden op de openbaar terrein. We zijn er niet langer dan 20 minuten geweest.’

De RVD start een bodemprocedure, en kan – als het wil – doorprocederen tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, het hoogste rechtsorgaan in Europa. Bij dit hof is al wel jurisprudentie geschreven over dergelijk zaken.

Caroline van Monaco

Onder meer Caroline van Monaco won bij het Hof al eens een zaak waarbij ze vond dat haar privacy was aangetast toen ze ging wandelen met een man.

In 2004 werd persbureau AP berispt voor het verspreiden van nogal onschuldige foto’s van het prinselijk paar en hun gezin tijdens een ski-vakantie in Argentinië wegens gebrek aan maatschappelijk belang. Dagblad De Pers kon in 2008 nog ongestraft deze straatfoto’s van het prinselijke paar afdrukken bij een verhaal over de mediacode.

Revu hoopt op discussie, zegt hoofdredacteur Erik Noomen tegen ThePostOnline. ‘Ik had liever gehad dat er een debat zou plaatsvinden. Nu gaan we een zaak starten, terwijl dit blad natuurlijk niet in goud is geschreven.’

Bewegend beeld

De proceskosten kunnen flink oplopen. Mocht het zieltogende Revu winnen, dan zal de RvD moeten opdraaien voor deze kosten. Maar een jarenlange principiele rechtszaak zal beide partijen eerst flink op kosten jagen.

Saillant detail in deze zaak: Frank Buis is ook nog in bezit van bewegend beeld van de hockeywedstrijd.