Voorbij het eigen gelijk
 
 
Buitenland

Regering Obama hield telefoons persbureau AP in de gaten

Telefoongesprekken van ruim 100 journalisten gescreend

Tags:

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in 2012 twee maanden lang telefoongesprekken van zo’n honderd journalisten van persbureau The Associated Press gescreend. Dat maakte het persbureau maandagavond bekend. AP’s directeur Gary Pruitt noemt het een ‘massale en ongekende inbreuk’ op zijn nieuwsorganisatie.

Het ministerie van Justitie verzamelde alle in- en uitgaande gesprekken van twintig telefoonlijnen van het persbureau, waaronder telefoonlijnen van de redacties in New York, Washington D.C. en Hartford. Ook werden AP-lijnen in het Huis van Afgevaardigden in de gaten gehouden.

De regering wil niet zeggen waarom ze de telefoonbestanden van AP heeft onderzocht. AP denkt dat het onderzoek te maken heeft met een verhaal dat op maandag zeven mei 2012 werd gepubliceerd. Toen publiceerde AP een artikel over de CIA die in Jemen de voorbereidingen van een aanslag op een vliegtuig naar de Verenigde Staten wist te verijdelen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.