TPOok!

 
Buitenland

Regering Obama hield telefoons persbureau AP in de gaten

Telefoongesprekken van ruim 100 journalisten gescreend

Tags:

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in 2012 twee maanden lang telefoongesprekken van zo’n honderd journalisten van persbureau The Associated Press gescreend. Dat maakte het persbureau maandagavond bekend. AP’s directeur Gary Pruitt noemt het een ‘massale en ongekende inbreuk’ op zijn nieuwsorganisatie.

Het ministerie van Justitie verzamelde alle in- en uitgaande gesprekken van twintig telefoonlijnen van het persbureau, waaronder telefoonlijnen van de redacties in New York, Washington D.C. en Hartford. Ook werden AP-lijnen in het Huis van Afgevaardigden in de gaten gehouden.

De regering wil niet zeggen waarom ze de telefoonbestanden van AP heeft onderzocht. AP denkt dat het onderzoek te maken heeft met een verhaal dat op maandag zeven mei 2012 werd gepubliceerd. Toen publiceerde AP een artikel over de CIA die in Jemen de voorbereidingen van een aanslag op een vliegtuig naar de Verenigde Staten wist te verijdelen.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.