Binnenland

Ondernemingsraad beschuldigt directie NRC van wanbeleid

15-05-2013 11:50

Ook al dalen de papieren kranten oplages met 3,2 procent, bij NRC en het FD zijn deze licht gestegen. Daar kan de krant trots op zijn.

Echter, de Telegraaf bericht op basis van bronnen binnen NRC dat voor 12,5 miljoen euro aan dividend is verdwenen zonder enige toestemming of grond. Dat blijkt na onderzoek van de ondernemingsraad van NRC Handelsblad en NRC Next

De OR beschuldigt de eigen directie en aandeelhouders van wanbeleid door zichzelf deze miljoenen toe te stoppen. Samen met juristen van Freshfields Advocaten heeft de OR geconstateerd dat zowel de raad van commissarissen als de accountant van het bedrijf zijn misleid.

De raad zal het dividend terug vorderen en wil ook enkele commissarissen aansprakelijk stellen. Ook overweegt de ondernemingsraad het geschil voor te leggen aan de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

‘Kabaal om niks’, zegt Sauer

Aandeelhouder van de NRC, Derk Sauer, zegt tegenover BNR Nieuwsradio dat het “een hoop kabaal om niks” is.

Hij zegt dat er tijdens de aankoop van het bedrijf afspraken zijn gemaakt over hoeveel geld er uitgekeerd wordt, en hoeveel in de onderneming blijft. Op het moment dat er meer verdiend wordt, wordt er dus meer uitgekeerd. Is dat niet het geval, dan wordt er dus ook minder uitgekeerd.

Later vandaag zal de OR dit bekendmaken bij het eigen personeel.

Bij dat personeel ontstond vorig jaar ook al enige verontwaardiging toen deze grote dividenduitkeringen plaats hadden gevonden naar aandeelhouders.

Het personeel vond het destijds ongepast omdat mensen de laan uitgestuurd werden nadat advertentie-inkomsten tegenvielen en het bedrijf een onzekere toekomst zou hebben.

De directie van NRC schaarde zich toen achter het standpunt van de aandeelhouders.

Lees ook: ‘Wie is de ware Peter Vandermeersch’ op FollowTheMoney.nl.