Weten & Tech

Groningen: hoogleraar criminologie verdacht van plagiaat

30-05-2013 15:53

De Vlaamse hoogleraar Patrick van Calster is door de Rijksuniversiteit Groningen op non-actief geplaatst. De criminoloog wordt verdacht van het  plegen van plagiaat in zijn proefschrift. Van Calster promoveerde in 2005 aan de VU Brussel; hij is sinds 2010 werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Criminologie. Daarvoor was hij werkzaam als hoofddocent aan de Universiteit Leiden.

Leiden én Groningen doen onderzoek

De Groningse en Leidse universiteit gaan samen een onderzoek verrichten naar de wetenschappelijke integriteit van Van Calster. De criminele bal kwam aan het rollen nadat de Vrije Universiteit Brussel besloot om de doctorstitel te ontnemen aan Van Calster wegens het plegen van plagiaat in zijn proefschrift.

Zerotolerancebeleid

Prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, noemt de beslissing van het College van Bestuur ‘onvermijdelijk’, gezien de intrekking van de doctorsgraad van Van Calster. “Het moet inmiddels duidelijk zijn dat wij een zerotolerancebeleid voeren op het punt van wetenschappelijke integriteit. Maar we zullen nu eerst een nader onderzoek moeten instellen, voordat we definitieve beslissingen kunnen nemen”, aldus de rector.

Het universiteitsblad de Moeial van de universiteit Brussel meldde woensdag al dat er sprake was van plagiaat. Maar de universiteit wilde toen niet meer kwijt dan dat de alumnus momenteel aan een buitenlandse ‘instelling’ werkzaam is en dat die zich nog zou moeten beraden over de consequenties. We weten nu wat die zijn.