Binnenland

Er is geen bewijs dat ‘Identitair Verzet’ uit meer dan één persoon bestaat

18-06-2013 10:31

Laten we actie voeren, dacht Identitair Verzet vannacht. ‘Ze’ maken zich boos over immigranten en de islam, en hebben twee sloten bevestigd aan de poort van de in opspraak geraakte Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Meteen sprongen allerlei media er bovenop: er is ‘een nieuwe actiegroep’ in Nederland die in verzet komt tegen de islam. Is er eigenlijk wel bewijs dat Identitair Verzet ‘een actiegroep’ is? 

1. Er is een actie gevoerd met behulp van twee fietssloten die bij de Hema 17,50 euro kosten. Er is ook een oud laken opgehangen waarop met een merkstift wat teksten zijn gekalkt. Het gaat om twee kleuren, dus er zijn twee merkstiften nodig geweest. De Hema vraagt voor een setje 3,60 euro. ‘De actiegroep’ heeft dus zeker een budget van 38,60 euro nodig gehad om deze actie uit te voeren. Maar wellicht komt daar 13,25 euro voor een (nieuw) laken bij.

2. ‘De actiegroep’ heeft een website. Het is niet moeilijk taalfouten te vinden in de titels (!) van berichten. Het persbericht van ‘de actiegroep’ is haastig en amateuristisch geschreven. Het enige teken van professionaliteit is het YouTube-filmpje waarin kinderen moslims beledigen. Maar dit filmpje kan eveneens gemaakt zijn door een enkele amateur die goed met Apple-producten om kan gaan.

3. ‘De actiegroep’ is al eerder actief geweest. Er was een bijeenkomst in Den Haag, waar waarschuwingspapieren werden verspreid. Ook was er een bijeenkomst in Amsterdam bij een kerk met illegalen, maar die ging toch niet door. Met andere woorden: er is zeker iemand in Den Haag geweest die iets heeft opgehangen. Dit had ‘de actiegroep’ ook kunnen doen als deze uit één persoon bestond. RTL Nieuws zegt dat ‘de actiegroep’ in opbouw is en er ongeveer 20 mensen betrokken zijn. Dat is niet te controleren.

4. ‘De actiegroep’ heeft een woordvoerder: Peter de Graaf. Wat vreemd toch dat de woordvoerder juist deze naam heeft. Zoiets als ‘Jan Jansen’. We kunnen deze naam namelijk niet googlen. Waar je bij namen als de mijne meteen allerlei gegevens op het spoor komt uit sociale mediaprofielen, krijgen we bij ‘Peter de Graaf’ niets te lezen. Dat is niet zo vreemd, want de werkgever van ‘Peter’ wil ongetwijfeld niet met ‘Identitair Verzet’ worden geassocieerd. Als Peter werkt, natuurlijk. Laten we raden: ‘Peter’ is een schuilnaam.

Anti-islam

Vroeger bestonden er in Nederland clubs als CP86, het Nederlands Blok en de Volksunie. Iedereen vond die clubs eng, ze waren marginaal klein en waren vooral aantrekkelijk voor idioten en halve criminelen. Deze clubs kregen nooit een poot aan de grond in het publieke debat. Maar ze bestonden wel uit een groep mensen. Dat laatste moet Identitair Verzet nog maar eens aantonen.

Het was wachten op het moment dat de examenfraude aan ‘de anti-islam beweging’ zou worden gekoppeld. De liveblogs lopen snel vol. Publiciteit gegarandeerd, maar het wijst allemaal op niks. Zelfs als Peter de Graaf vanavond aanschuift bij Knevel en van den Brink, blijft de vraag of hij meer mensen kan mobiliseren dan alleen zichzelf en zijn drie beste vrienden.

Laten we wedden: alle toekomstige acties van ‘de actiegroep’ kunnen door één individu zijn uitgevoerd en het Malieveld komt vooralsnog niet vol te staan. Ik herinner u er maar aan dat ook PVV-stemmers meestal geen voorstander zijn van intolerante anti-islamretoriek. Er is geen enkele aanwijzing dat het hier om een groep of beweging van enige substantie gaat.

Chris Aalberts is auteur van: Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.