Buitenland

Junks in Glazen Huis

19-06-2013 16:16

Een Zweedse politica wil verslaafden opbergen in een glazen huis. Ze kunnen dan slikken en spuiten wat ze willen, zonder dat ze overlast veroorzaken. En omdat je naar binnen kunt kijken, zijn de junks prima in de gaten te houden.

Christina Jorméus vindt het zelf een uitstekend idee. De stad Falköping heeft volgens haar veel te stellen met verslaafden.

De junks gebruiken een plein als ontmoetingsplek. Ze zijn vaak lastig en zorgen ervoor dat andere inwoners het plein mijden.

Volgens de rechtse politica zoeken de verslaafden gewoon wat vermaak. “Bied dat aan in een afgesloten omgeving waar ze in en uit kunnen lopen en waar iedereen ze ook kan zien, en je bent van de overlast af”, legt ze uit in Aftonbladet.

Andere politici zijn minder enthousiast en vergelijken het plan met het oprichten van een leprakolonie.

Volgens Jorméus ziet de politie het idee wel zitten, net als veel junks. “Ik ga daar wel zitten zuipen en drugs gebruiken”, zegt alcoholist Bengt.

“En als de politiek dat wil, ga ik er ook gokken.”

Hij denkt dat het goed is voor de andere inwoners om te zien hoeveel verslaafden er eigenlijk zijn in hun stad. Zijn vriend Sten Front vindt het een bezopen plan. “Dat mens is niet goed snik.”