Buitenland

Bloedbad in Egypte

08-07-2013 15:51

De spanningen in Egypte zijn hoog opgelopen sinds Morsi door het leger werd afgezet als president. Morsi wordt vermoedelijk vastgehouden in het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde. De Moslim Broederschap had daarom een sit-in demonstratie georganiseerd buiten de poorten van het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde. Helaas is deze sit-in ontaard in een bloedbad met 42 doden tot gevolg.

Wat gebeurde er?

Zoals gebruikelijk geven beide kanten elkaar de schuld. Volgens het leger zouden “terroristen” het hoofdkwartier willen aanvallen en handelde het leger uit zelfverdediging. Volgens de Moslimbroeders bewijst dit dat er een agressieve militaire coup heeft plaatsgevonden en dat Morsi terug moet komen om dat hij de enige legitieme leider is. Daar bij schuwen de Moslimbroeders het ook niet om het verschrikkelijke leed nog extra aan te dikken.

Wat er gebeurde volgens de ooggetuigen

De verklaringen van ooggetuigen geven echter een heel ander beeld van wat er zich zondag heeft afgespeeld in Caïro. Volgens Mirna El Helbawi, die alles zag vanaf de 14e verdieping,  waren beide partijen gewapend. Deze ooggetuige weerspreekt ook de claims van de Moslimbroeders dat het leger de moskee binnenviel en de ambulances tegenhield.

Het geweld begon toen het leger de demonstratie wilde verbreken en met traangas schoot op de demonstranten, dit gebeurde na het gebed en niet tijdens het gebed volgens deze ooggetuige. Als reactie werd door gewapende demonstranten terug geschoten met ‘birdshot’. Vanaf dit moment brak de hel los.

Er bestaat nog wel veel onduidelijkheid of het geweld begon tijdens het gebed of erna. Uit de getuigenis van Mohamed Soltan, die in de moskee was, valt op te maken dat er mensen nog wel aan het bidden waren toen het geweld uitbrak. Waarschijnlijk was de preek van de imam al afgelopen en kwam daarmee een eind aan het gebed maar mensen willen nog wel eens door bidden dus daarom is het moeilijk aan te geven of het gebed nou afgelopen was of niet.

Uit de getuigenis van Mohamed Soltan valt op te maken dat het leger het geweld deed escaleren door met scherp te gaan schieten toen zij werden beschoten door Moslimbroeders met birdshot. Doordat het leger met scherp ging schieten zijn er zo veel doden gevallen en is deze demonstratie helemaal uit de hand gelopen met 42 doden tot gevolg waarvan één een leger officier was.

Conclusie

Is er één partij aan te wijzen die verantwoordelijk is voor het geweld? Nee. Uit de verslagen van ooggetuigen blijkt dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor de geweldsescalatie buiten het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde. Het was dus niet alleen een ‘terreurcel’ van de Moslimbroeders die zorgde voor het geweld en er werd ook niet moedwillig geschoten op onbewapende demonstranten door het leger. De twee vertaalde ooggetuigenverslagen zij na te lezen op de TL van Iyad El-Baghdadi.

 

 

Deze geweldsescalatie kan grote en nare gevolgen hebben voor Egypte. De islamisten hebben al opgeroepen tot een opstand en de politieke retoriek blijft steeds verder verhitten in Egypte. Het afgelopen weekend zijn al veel rellen uitgebroken tussen pro- en anti-Morsi demonstranten en deze catastrofe zal alleen maar olie op het vuur gooien.