Buitenland

‘Kennis van Breivik’, Varg Vikernes opgepakt in Frankrijk

16-07-2013 15:15

De Franse politie heeft de Noor Varg Vikernes gearresteerd. ‘Varg’, die zijn geboortenaam Kristian veel te christelijk vond, is bekend als oprichter van Black Metal-band Burzum en als oud-bandlid van de eveneens Noorse Black Metal-band Mayhem. Vikernes veranderde zijn naam naar Varg Qisling Vikernes, een referentie naar de Noorse nazi Vidkun Quisling en is sinds 2009 weer uit de gevangenis nadat hij werd veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf wegens een moord en brandstichting in verschillende kerken. De Franse autoriteiten kwamen in actie nadat zijn (Franse) vrouw vier geweren had gekocht en de vrees ontstond dat hij wederom een gewelddadige actie aan het voorbereiden was.

Moord en brandstichting

De arrestatie wordt in verband gebracht met de daden van de Noor Anders Breivik op het eiland Utøya, die redelijk in lijn zouden kunnen liggen met de denkbeelden van Vikernes zelf. Varg Vikernes, ook in het bezit van het manifest van Breivik, werd aangehouden in het departement Corrèze in het zuiden van Frankrijk. Volgens Le Monde meldt de minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, dat Vikernes mogelijk van plan was een grote aanslag te plegen.

De gevangenisstraf in Noorwegen zat hij uit voor brandstichting in drie kerken, poging tot brandstichting in een andere kerk en de moord op zijn mede Mayhem-bandlid Øystein ‘Euronymous’ Aarseth. Deze gevangenisstraf zat hij overigens ook niet geheel zonder incidenten uit: na een verlof kwam hij niet opdagen en hij werd later opgepakt in een gestolen auto en in het bezit van een aantal messen, camouflagekleding en een vuurwapen. Varg is -om het verwarrender te maken- naast zijn geboortenaam Kristian ook nog eens bekend onder de namen Count Grishnackh (de naam van een Ork uit Lord of the Rings) en ‘Greven’. De eerste EP van zijn Black Metal project Burzum heeft de afgebrande ‘staafkerk’ uit Fantoft op de cover staan. In een poging tot lollige promotie, besliste de promotor daarnaast ook nog eens een aansteker bij de eerste -nu zeer gewilde- oplage te voegen.

‘Kennis van Breivik’?

Vikernes’ opvattingen veranderden nog vaker dan zijn naam, hij ziet zichzelf niet meer als Black Metal muzikant (en maakt inderdaad ook andere muziek) en ook niet als nazi. Inmiddels claimt hij nu meer een verwantschap met de oud-Noorse tradities en het Odinisme te hebben. Eerder was hij nog verbonden aan het nationalistische Allgermanische Heidnische Front.

De Franse pers brengt hem nu als ‘kennis van Breivik’ maar ondanks de overeenkomsten tussen de denkbeelden zijn er juist ook duidelijke verschillen. Zo noemde hij het in 2011 nog waarschijnlijk dat Breivik als Christen in een ‘val van het Jodendom’ was gelopen, waardoor nu ook Christelijke Westerlingen elkaar onderling doodden, hetgeen hij sterk afkeurde.

De aanhouding van Varg in Frankrijk nu zou volgens verdere berichtgeving samenhangen met een ‘mogelijk gevaar in de nabije toekomst’.

CC-Foto: Рустем Адагамов (Rustem Adagamov)