Binnenland

Orwelliaans veel telefoons en internetverbindingen afgetapt in 2012

19-07-2013 11:36

Het aantal telefoons dat door politie en justitie is afgeluisterd is vorig jaar opnieuw gestegen. Een grote stijging was er bij het aftappen van het internet, schrijft minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer.

In 2012 werden 25.487 telefoons afgetapt, een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Verder vroeg justitie 56.825 keer om historische gegevens, bijvoorbeeld om de locatie van het begin van een gesprek. Hier betreft de toename ruim 10 procent in vergelijking met 2011.

Volgens de bewinsdsman stijgt het aantal internettaps door de opkomst van de smartphone. Ging het in 2011 nog om 3331 gevallen, vorig jaar waren er al 16.676 internettaps. Het gaat dan bijvoorbeeld om het lezen van iemands e-mail.

Een studie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie wees vorig jaar uit dat de telefoontap steeds minder effectief wordt. Informatie uit telefoongesprekken is lang niet altijd meer volledig omdat er tegenwoordig zoveel verschillende vormen van communicatie zijn.

Politie en justitie blijken een telefoontap nog steeds de moeite waard te vinden, zo kwam verder uit het onderzoek naar voren. In Nederland worden vergeleken met ons omringende landen veel meer telefoons afgetapt. Volgens Opstelten wordt een zorgvuldige afweging gemaakt van het nut en de noodzaak van de telefoon- en internettap.