Buitenland

Ophef over explosieve kleding is paranoïde

07-08-2013 15:49

Zo he, boffen wij even flink met PRISM. Anders was deze nieuwe vorm van terreur aan onze aandacht ontsnapt: explosieve kleding. Volgens mij is dit de grootste bedreiging voor onze beschaving sinds de rijdende gifgaslaboratoria van Saddam Hussein.

Ik krijg weer dat bizarre gevoel dat ik ook kreeg toen ik voor het eerst de oersaaie sketch van Colin Powell zag. Ongelooflijk wat voor een schade een slechte powerpoint presentatie kan veroorzaken. Een paar jaar en een illegale oorlog of twee verder, waarschuwen onze bondgenoten ons weer. Maar hoe echt is de de dreiging van de ‘ontplofbare kleding’?

Homeopathische terrorisme

Zo, nu even een korte samenvatting van de basale natuurkunde zoals die bij is blijven hangen na de middelbare school. Een explosie is snelle verbranding van een stof met een expansie als gevolg.

Een explosie doet schade door druk (‘blast’), hitte en door rondvliegend materiaal (‘ shrapnel ’en als de explosie groot genoeg is, door de ongelukkigen ergens tegen aan te smijten,

De destructieve kracht van bijvoorbeeld een handgranaat komt uit het feit dat de druk binnen het omhulsel word opgebouwd tot het omhulsel, met verminkende metalen stukjes, uit elkaar klapt.

Maar waar is de drukopbouw in de explosieve kleding? Het lijkt eigenlijk meer op schietlont. (correct me if I’m wrong, mijnheer Mans) De destructie als gevolg van dit ‘ wapen ’ kan ik me maar moeilijk voorstellen, het lijkt er meer op dat de drager van deze kleding hoogstens tweede of derde graads brandwonden oploopt. Heel vervelend, maar niet echt bedreigend.

Paranoia?

Helaas leest u dit niet op een paranoia vergaarbak zoals nujjij.nl. Jammer genoeg denk ik niet dat er hagedismensen van Omicron Persei 8 er achter zitten. Het is de droeve waarheid dat we worden bespioneerd door onze regeringen, dat we steeds meer vrijheden dreigen te verliezen en dat de machthebbers er baat bij heeft om ons angst aan te jagen. Angst voor de dood, angst voor een onbekende, onzichtbare vijand, die elk moment kan toeslaan. Ik vrees dat de berichten over deze nieuwe dreiging bedoeld zijn om de bezoedelingen van onze rechtstaat, Guantanomo bay, PRISM, de oorlogen in Irak en Afghanistan, te legitimeren. Het gaat nog veel slechter worden voordat het ooit beter gaat.

Nathan van der Waa, part-time paranoide.