Binnenland

Profiel prins Friso – 1968-2013

12-08-2013 15:53

Prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix, is maandagochtend overleden op Paleis Huis ten Bosch. De prins werd onlangs naar het paleis overgebracht vanuit het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.Prins Friso (44) vertrok in 1998 voor zijn werk naar Londen. Daar ging hij achtereenvolgens aan de slag bij de zakenbank Goldman Sachs, waar hij zijn loopbaan 5 jaar later afsloot als vicepresident ‘investment banking’. Hij werkte bij Wolfensohn & Company in Londen en bij TNO in Delft, en kwam in 2011 bij Urenco, waar hij werd benoemd tot financieel directeur. Die positie werd vorig jaar opgegeven vanwege de gezondheidstoestand van de prins.

Huwelijk met Mabel Wisse Smit

Friso huwde in april 2004 met Mabel Wisse Smit. De verloving, bijna een jaar eerder, zorgde voor veel ophef toen bleek dat Mabel in het verleden contacten had gehad met de drugscrimineel Klaas Bruinsma en het paar in de gesprekken met toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende daarover veel had verzwegen. Ook koningin Beatrix was niet alles verteld. Balkenende vertrouwde het stel niet meer en weigerde parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk. Friso verloor daardoor met zijn jawoord het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Voor de troonopvolging zelf had het geen consequenties omdat prinses Máxima op dat moment al haar eerste kind had gekregen.

Mabel en Friso kregen samen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006).Ze zorgden samen voor de opvoeding, zo weten vrienden van het prinselijk paar te melden. Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald’s zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid. Het maatschappelijk engagement van de ouders moest al vroeg ook de kinderen worden bijgebracht, zo vonden Friso en Mabel.

Vrijheid om een eigen weg te kiezen

De op 25 september 1968 in Utrecht geboren en op Drakensteijn opgegroeide prins, kreeg van zijn ouders al vroeg alle ruimte om zijn eigen weg te kiezen. Hij was weliswaar tweede in de lijn van troonopvolging achter broer Willem-Alexander, maar dat had geen consequenties voor zijn opleiding. Friso heeft die vrijheid altijd zeer gewaardeerd.

ANP-1000_1208327

Hij bleek een studiebol en ging na 2 jaar studeren in Berkeley in Californië aan de slag in Delft (lucht- en ruimtevaarttechniek) en Rotterdam (bedrijfseconomie) waar hij achtereenvolgens in 1994 en 1995 afstudeerde. Voor beide studies verdiepte hij zich in mogelijkheden tot verbetering van efficiency in de luchtvaartindustrie. Bij de Oost-Europese maatschappij WizzAir kon hij dat later ook in de praktijk brengen. Friso koppelde er ook nog een studie aan het prestigieuze Insead in Fontainebleau aan vast, waar hij een MBA behaalde.

Overzicht gebeurtenissen sinds het ongeluk

17 februari 2012: Prins Friso en jeugdvriend Florian Moosbrugger, beheerder van Gasthof Post waar de Oranjes sinds jaar en dag in Lech verblijven, gaan buiten de piste skiën in de omgeving van Lech. Er geldt waarschuwingsfase 4, het op een na hoogste voor lawinegevaar. Friso raakt bedolven onder een lawine en kan pas na 25 minuten uit de sneeuw worden bevrijd. ,,Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar”, meldt het eerste bericht van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, waar hij per helikopter naar toe is gebracht.

18 februari: Koningin Beatrix en prinses Mabel bezoeken Friso dagelijks kort na het middaguur in het ziekenhuis. Mabel komt ’s avonds terug, vergezeld door familieleden en ook eenmaal Florian Moosbrugger. Het Openbaar Ministerie in Feldkirch stelt tegen hem een strafrechtelijk onderzoek in om uit te vinden wie schuld heeft aan het ongeluk.

20 februari: Op de Oostenrijkse televisie verklaart Kristl Moosbrugger, de moeder van Florian, dat de prins en haar zoon dachten dat het veilig was om te skiën. Ook zegt ze dat de koningin Florian heeft getroost en als ,,een eigen zoon” behandelt.

24 februari: Dokter Wolfgang Koller geeft een verklaring over de toestand van Friso. De reanimatie van de prins heeft 50 minuten geduurd. ,,Erg lang. Wellicht zelfs te lang”, zegt Koller. ,,Het is duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade heeft veroorzaakt in de hersenen. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.”

24 februari: De koninklijke familie vraagt om rust en privacy om het schokkende nieuws te verwerken en aan de nieuwe situatie te wennen.

1 maart: Prins Friso wordt met een ambulancevliegtuig van Innsbruck overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in Londen.

7 maart: Koningin Beatrix hervat haar openbare werkzaamheden.

30 april: Koningin Beatrix zegt het ,,jammer en verdrietig” te vinden dat de familie op Koninginnedag niet compleet is.

8 mei: Prinses Mabel stopt met haar werk als directeur van de internationale denktank The Elders om al haar tijd te kunnen besteden aan Friso en de kinderen. Aartsbisschop Desmond Tutu zegt haar met tegenzin te laten gaan.

7 juli: Prins Willem-Alexander zegt bij de zomerse fotosessie dat de toestand van Friso onveranderd is.

19 oktober: De Oostenrijkse justitie besluit Florian Moosbrugger niet te vervolgen. Friso en Florian zijn gelijkwaardige skiërs en wisten waaraan ze begonnen.

19 november: Er is sprake van ,,minimaal bewustzijn” bij Friso. De prognose blijft onzeker en de artsen zijn zeer bezorgd. Prinses Mabel dankt via Twitter voor alle steun.

12 december: Prinses Mabel is bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs, die eigenlijk door Friso had moeten worden gedaan. Het is haar eerste publieke optreden sinds het ski-ongeluk.

9 juli: Prins Friso verlaat het Wellington-ziekenhuis in Londen en wordt overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Zijn gezondheidstoestand is onveranderd. Hij is naar Nederland gekomen om de zomer met zijn gezin door te brengen.

12 augustus: Prins Friso overlijdt op Paleis Huis ten Bosch. Hij werd 44 jaar. Koning Willem-Alexander en zijn gezin breken hun vakantie in Griekenland af en vliegen terug naar Nederland.