Binnenland

Acht diploma’s Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard

22-08-2013 16:26

De directeur van de Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam zal de acht eindexamenkandidaten van zijn school die betrokken zijn geweest bij de diefstal van eindexamenopgaven geen diploma verschaffen. De acht zullen met terugwerkende kracht worden uitgesloten van het examen. Ook zullen de eventueel behaalde resultaten door de directeur ongeldig verklaard worden. De directeur heeft dit besloten op basis van informatie van het Openbaar Ministerie die door de inspectie aan de school ter beschikking is gesteld.

Meer dan 42 verdachten

Zeker 42 scholieren worden vervolgd voor het stelen van eindexamens op de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool, of het verspreiden daarvan. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam donderdag gemeld. Van de 42 verdachten worden er 11 vervolgd voor het daadwerkelijk stelen van examens. Het onderzoek naar het verspreiden van gestolen opgaven is nog in volle gang.

Het totale aantal verdachten is hoger dan 42. Of het OM bij alle verdachten vervolging instelt, is nog niet zeker. Justitie heeft de 42 namen doorgegeven aan de Onderwijsinspectie. Van 8 van hen, leerlingen van Ibn Ghaldoun, zijn de diploma’s inmiddels ingetrokken.

‘Diplomawaarde moet boven twijfel verheven zijn’

De inspectie heeft de informatie ter beschikking gesteld omdat de diplomawaarde in Nederland boven iedere twijfel verheven moet zijn. Onder de informatie die de inspectie vanuit het Openbaar Ministerie heeft gekregen zaten ook namen van eindexamenkandidaten die mogelijk voorkennis hebben gehad. Als dat daadwerkelijk zo is, zal de inspectie de directeuren van de betreffende scholen informeren over de procedure die moet worden gevolgd om de diploma’s in te trekken.

Onderzoek nog in volle gang

Het onderzoek naar de verspreiding van de gestolen examens is nog in volle gang. Als uit verder onderzoek nog andere verdachten bekend worden, zal de inspectie dat vernemen van het OM. In dat geval zullen ook de directeuren van de scholen waarop deze leerlingen zaten eveneens door de inspectie worden geïnformeerd over de procedure die moet worden gevolgd om de diploma’s in te trekken