Binnenland

‘Schaliegas winnen kan veilig in Nederland’

22-08-2013 19:33

Met update – Schaliegas winnen in Nederland kan op een veilige manier. Dat staat in een geheim advies aan het kabinet dat in handen is van RTL Nieuws.

Veel burgers en organisaties zijn tegen het winnen van schaliegas. Het zou zeer milieuverontreinigend zijn.

Maar omdat het winnen van schaliegas Nederland veel geld kan opleveren werd in opdracht van de regering een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van schaliegaswinning.

Als het kabinet instemt zal er worden proefgeboord in Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder.

GroenLinks wil verbod handhaven

Update 20.18 –  GroenLinks wil dat het kabinet vasthoudt aan het verbod op schaliegasboringen. Dat zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren in reactie op de berichtgeving van RTL Nieuws over het onderzoek naar de risico’s van schaliegas.  Van Tongeren: “Als je er maar veel geld tegenaan gooit kan je de risico’s van schaliegasboringen beperken, maar de kans blijft bestaan dat het grondwater ernstig vervuilt raakt. Boren naar conventioneel aardgas leidt nu al in Nederland tot aardbevingen.”

‘Inzetten op schone energie’

Van Tongeren benadrukt dat naast de veiligheid ook het draagvlak en de noodzaak een rol moet spelen in besluiten over het toestaan van schaliegasboringen. Van Tongeren: “We hebben schaliegas helemaal niet nodig. Nederland pompt nu nog altijd meer aardgas naar boven dan we verbruiken. GroenLinks wil dat Nederland niet kiest voor complexe technologie om de laatste restjes fossiele brandstof uit de aarde te persen, maar volledig inzet op de omslag naar schone energie. Ik doe daarom een dringend beroep op het kabinet om vast te houden aan het verbod op boringen naar schaliegas.”