Binnenland

Samir A. in september vrij

28-08-2013 15:53

Samir A., die voor terrorisme is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf, komt op 6 september vrij. De rechtbank in Rotterdam ziet geen reden om de voorlopige vrijlating met een jaar uit te stellen, zoals het OM wilde.

Volgende week heeft A. twee derde van zijn straf erop zitten. De meeste gevangenen komen dan in aanmerking om vrijgelaten te worden, zij het dat ze zich dan wel aan voorwaarden moeten houden.

Het OM vindt dat A. niet aan de eisen voor voorwaardelijke invrijheidstelling voldoet, vooral omdat hij nog steeds radicaalislamitische overtuigingen heeft.

Daarnaast heeft hij zich volgens justitie in de gevangenis misdragen, onder meer doordat hij de hand wist te leggen op een smartphone.

Het OM heeft volgens de rechter geen plan ingediend waarin staat hoe het gevaar op herhaling kleiner gemaakt zou kunnen worden als A. nog een jaar langer in de cel zou blijven. Er is dan mogelijk geen verschil met nu.

Ook zijn de misdragingen waarover justitie spreekt niet zo erg dat ze het etiket ‘ernstige misdragingen’ verdienen.

Een zaak die vorig jaar tussendoor kwam en waarbij het OM A. opnieuw verdacht van het plannen van een aanslag, telt ook niet mee. Die zaak is immers geseponeerd omdat er geen bewijs gevonden kon worden.

Anp