Bladen

Volkskrantcolumnist Van Dam noemt Volkskrant ‘onbenullig’

29-08-2013 08:30

Donderdagochtend. Wat vonden we voor opmerkelijke nieuwszaken op de digitale snelweg?

PSV coach Cocu niet boos

Machiavelli op de grasmat. AC Milan counterde PSV in een paar minuten kapot gisteravond. De jongens uit de Philip-stad probeerden het wel, maar tegen het dodelijke uitbraakraffinement van de gelouterde Italianen viel niets uit te richten. PSV-coach Philip Cocu was niet boos, hij was teleurgesteld. Het voetbalschoolreisje naar Milaan was goed ‘om ervaring op te doen’.

Wiegel: lui zijn is goed

Hans Wiegel zou diepe bewondering moeten koesteren voor de effectieve Italiaanse sluipmoordtactiek. In een mooi interview in het Reformatorisch Dagblad haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd in Amsterdam. En aan zijn weinig studieuze inborst. Op het gymnasium en de universiteit was hij naar eigen zeggen niet erg ijverig. Maar: ‘Lui zijn is een goede eigenschap als je maar weet wanneer je wel moet werken.’

‘Voetbal is oorlog’, en Syrië een bijzaak.

Regisseur Eddy Terstall keek ook naar de uitschakeling van PSV en concludeerde. ‘Zo nu de bijzaken: de derde wereldoorlog.’

George Clooney praat niet over Syrië

Dat kun jij nu wel makkelijk zeggen, regisseur Eddy Terstall, maar daar denken andere jongens in de filmbizz héél anders over. Sommige acteurs hebben geen zin om over ‘bijzaken’  te praten op de rode loper. George Clooney wenste niet over de aanstaande derde wereldoorlog te converseren, want hij had een film te pluggen op het filmfestival in Venetië.

Obama: ik dub nog over aanval

En als je informeert naar de situatie Syrië bij de president van Amerika vertelt hij nog in dubio te zijn over wat hij gaat doen. De man met de vinger aan de rode knop wacht nog even af hoe hij de gifgas-aanval van Assad gaat vergelden.

Amsterdamse wacht aanval af in Damascus

Ook Nicole Wouters wacht de eventuele aanval bibberend af. De Amsterdamse vertrok 2,5 jaar geleden naar Damascus met haar Syrische man. Ze heeft zich voorbereid op een bommentapijt. De flat waarin ze woont – met daaronder een schuilkelder – ligt tussen een militair vliegveld en het presidentiële paleis. Wouters heeft dertig flessen water ingeslagen, en ook het rantsoen staat klaar.

Goldman Sachs bankier aangeklaagd wegens verkrachting

Hij is niet de grootste big swinging dick van de bank, maar bezit toch een huis in East Hampton’s: Jason Lee, investment banker van Goldman Sachs, wordt aangeklaagd vanwege verkrachting van een 20-jarige studente. Hij pikte haar op in een restaurant, waar hij met een vriend verjaardag vierde. Hij ontkent.

Angstgrafiek voor 2014

Bijna elke ochtend bestuderen we de grafieken-porno van econoom Lukas Daalder. Vandaag spieken we even bij professor Jacobs. Hij toont ons een horror-statistiek over het jaar 2014. Die wordt nog slechter dan 2013.

De nieuwe Paul McCartney heet ‘New’

Het is niet zijn beste nummer, maar het is er toch weer eentje. Paul McCartney, ‘s werelds beste liedjes schrijver, pop-God en grootste Beatle ever, heeft een uptempo nummer geschreven. Een niemendalletje, maar die kunnen soms grote hits worden.

Maar Marcel van Dam blijft ouderwets

1000 columns schreef hij in De Volkskrant. Linkse boze zure columns. Marcel van Dam (75 jaar inmiddels) is nooit milder geworden. In tegendeel. In een interview met De Volkskrant haalt de brompot van de Veluwe nog eens lekker uit: ‘Liberalisering is dwangmatig en ziekelijk. Dat gaat gepaard met de toename van de commercialisering. Als je nagaat wat er in de media is aangericht…Daarvan kun je toch niet blij worden. Op het gebied van normen en waarden in de journalistiek. De onbenulligheid is enorm toegenomen, ook in De Volkskrant.‘ Is het geen tijd om dan eens te gaan? Veel mensen hebben namelijk genoeg van je negatieve gezeur, zegt de interviewer. Van Dam: ‘Dat zou erop kunnen wijzen dat het relevant is wat ik schrijf.’