Bladen

Eva Jinek stuwt omzetcijfers Jeroen Pauw’s bedrijf

09-09-2013 01:11

De beste observaties over een nieuw tv-programma ziet u niet thuis op de bank, maar hoort u op lokatie. TPO keek – een tikje tegen de zin van de KRO – vanuit de coulissen in hotel Arena in Amsterdam mee naar Jinek, haar nieuwe KRO-talkshow op zondagmiddag. ‘Je hebt je niet aangemeld.’

1. Waar bij Wie Ben Ik? en RTL Late Night het geluid de eerste uitzendingen niet optimaal functioneerde, was er bij Jinek een problematisch lichtmomentje. En de fout hiervoor lag niet bij een blunderende regisseur of een figuur die de lampen verkeerd had geïnstalleerd; het malheurs werd veroorzaakt door de zon, u weet wel: die brandende koperen ploert die elke dag opkomt en weer ondergaat. De oranje bal zakte net over een gebouw door een raam, vol op het gezicht van CDA-fractieleider Buma, op het moment dat deze een beurt kreeg van Jinek.

2. De zon bescheen het gelaat van de CDA-leidsman dusdanig lang en krachtig dat KRO-baas Tino Stuij er een beetje zenuwachtig van werd. Een beetje katholiek zou in de toevallige lichtstraal op het hoofd van de christen-democraat een Goddelijk voorziening hebben gezien, maar de grote tv-baas (2 meter plus) van de papen-zender zag het anders: die begon geërgerd te staren naar die brandende gele zon vlek op het gezicht van Buma. Uiteindelijk maakte Stuy er maar een subtiel grapje over. ‘Buma zou nu eigenlijk in zijn Speedo zwembroek moeten zitten’, zei hij. De grap was een eerdere reactie op de vraag van Jinek aan de CDA-fractleider of hij volgend jaar ook mee zou doen aan de Amsterdamse grachtenzwemwedstrijd. ‘Buma in een Speedo is functioneel naakt’, spotte ze.

3. Eva Jinek houdt van bier, vertelt ze in elk interview. Misschien iets te? Bij het opwarmen van het publiek – waarbij ze ons opbiechtte ‘verschrikkelijk zenuwachtig te zijn’ – keek ze al verlangend naar de tap, en voorspelde ze dat ‘we straks ongeveer 60 liter bier gaan drinken.’ Ze liet haar handen aan het publiek zien. Die trilden.

4.Eva Jinek houdt ervan om haar gezicht ritueel te poederen vlak voor de uitzending, vertelde ze in geruchtmakend interview aan Volkskrant Magazine. Zelfs voor radioshows moest ze in de lak worden gezet om geconcentreerd te raken. Ook gisteren liet ze haar zenuwen wegkwasten. Zie hier het bewijs. Schermafbeelding 2013-09-09 om 01.09.18   5. Eva houdt van scoren. CDA-leider Sybrand Buma mocht komen praten over het ‘belastinginfuus’ waar dit kabinet aan verslaafd is, maar moest vervolgens eigenlijk ook een nieuwtje achterlaten. Dat zijn de regels. Een gast mag best voor eigen parochie preken, maar moet wel even een 101-tje komen scoren. Buma had natuurlijk moeten zeggen dat hij het kabinet niet zou steunen in de Eerste Kamer, maar deze politieke handgranaat durfde hij niet te laten afgaan, ook niet na lang en krachtig aandringen van Jinek. Eerst was ze flirterig, toen katachtig – ze kroop bijna over tafel naar hem toe – en vervolgens ronduit geërgerd: ze draaide haar dopje twee keer op haar pen ten teken dat ze klaar was met het gedraai van de CDA-leidsman. Geen nieuws dus! Waarom gunde Buma de debutante geen lekkere openingsprimeur trouwens? Oh, dat was geen opzet, zei Buma na afloop met een colaatje in zijn hand. Hij had Jinek graag aan een nieuwsknaller geholpen, maar zei dat hij er ‘echt niet over ging.’ ‘De Eerste Kamer heeft een eigen verantwoordelijkheid. Dat heb ik aan de redactie laten weten’, sprak hij.

6. Jeroen Pauw’s bedrijf TVBV leeft weer. Na twee zure jaren kan Pauw een bedrag met vele nullen beschrijven bij de omzet bij zijn bedrijf. ‘We hebben veel gepichd en het is vaak mislukt. Twee jaar maakten we verliezen, maar je gaat toch door hè, omdat het leuk is’, zegt hij in de coulissen. ‘Wat moet je anders doen? Moet je dan stoppen?’ De KRO gunde de productiedeal aan Pauw, die al eerder ook Goedemorgen Nederland maakte voor de omroep. Dat was lowbudget ontbijt tv, nu is er iets meer te besteden. Pauw sprong ineens om zich heen om het verschil uit te leggen. ‘Bij Goedemorgen Nederland moest een jongen drie camera’s bedienen. Die hupte op speciale gympies tussen de camera’s zodat je hem niet hoorde.’ Schermafbeelding 2013-09-09 om 01.24.25

7. Gast Anna Drijver bleek bij Jinek op de middelbare school te hebbn gezeten en was ‘toen al een verschijning’ , meldde Jinek vooraf. Tegenover de actrice maakte de talkshowkoningin de beste opmerking van de uitzending. Nadat we Anna om een orgasma hadden zien kermen in een preview van de film ‘Smoorverliefd’, zei Jinek: ‘Ben je een methodactor?’ De gastvrouw liet vervolgens een giechel ontsnappen, maar die registreerde de regie niet. Het shot bleef gericht op de ijzige Anna. Jammer. Jinek is leuk als ze lacht.

8. Vriend Freek Vonk kwam ver na het eindsignaal van de show aangescheurd in een taxi. Hij had de uitzending wel ergens gezien, want hij was vol lof. ‘Leuke gesprekken’, zei hij tegen Buma die net naar huis ging. Vriendin Eva dronk op dat moment in bijzijn van coach Jeroen Pauw op het terras een glas, jawel…bier.

9. Overigens kwam de toevoer van deze alcoholische versnapering langzaam op gang. De bar, die dienst deed als decorstuk in de uitzending, bleek na de show ineens onbruikbaar te zijn. Dat had misschien ook wel een reden. Bij RTL Late Night kieperde er tijdens de eerste uitzending twee borden witte wijn om wat tot een paar geluidloze gvd’s leidde van RTL-zenderbaas Erland Galjaard. De eigenaar van Hotel Arena, die gevraagd was om zijn lokatie ter beschikking te stellen voor de opnames, hielp na de uitzending  met tafels sjouwen en verwees ons door naar een nabijgelegen bar.

10. De KRO persvoorlichting wilde dit stukje graag voor publicatie zien. ‘Je hebt je niet aangemeld. We willen graag weten wat je schrijft.’