Buitenland

Als we niet oppassen grenst Al-Qaeda binnenkort aan NAVO-gebied

19-09-2013 14:16

In Noord-Syrië is een belangwekkende ontwikkeling aan de gang. Strijders van de aan Al-Qaeda gelieerde strijdgroep ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië) zijn daar namelijk slaags geraakt met de meer gematigde strijders van Noorderstorm (AaJ-Asifat al-Jamal). En verschillende bronnen stellen dat de Al-Qaeda-strijders aan de winnende hand zijn. 

Met name de stad (of: flink dorp) Azaz is van groot strategisch belang. De plaats ligt namelijk dichtbij de belangrijke Syrisch-Turkse grenspost Baba al Salama. Via deze grenspost komen veel hulpgoederen en militaire hulp vanuit Zuid-Turkije Syrië in. Als je Bab al Salama in handen hebt controleer je dus de hele Aleppo provincie, de belangrijkste provincie van noord-Syrië. Op dit moment schijnt de grenspost nog in handen van Noorderstorm te zijn, maar als Al-Qaeda deze verovert grenst hun gebied direct aan NAVO-land Turkije.

Vandaag ga ik op weg naar de Turkse kant van de grenspost, om te kijken welke vlag er tegenwoordig wappert. U hoort dus snel meer.

Lees het volledige artikel van Harald Doornbos hier. Een abonnement op onze oorlogscorrespondent kunt u voor 1,79 per maand hier afsluiten.