Binnenland

Wel of geen politiestaatoptreden bij PVV-demo Den Haag?

24-09-2013 17:24

Hoe vrij zijn burgers in Nederland nog om te demonstreren en, vooral dat, daar met videocamera verslag van te doen? Een vraag die kan worden gesteld na het zien van een filmpje dat dinsdagmorgen op Geenstijl.nl verscheen (de beelden werden maandagavond voor het eerst uitgezonden door Pownews).

Op de beelden is te zien hoe een jongeman met een kleine videocamera door een aantal agenten wordt tegengehouden bij een demonstratie van de PVV in Den Haag. Ogenschijnlijk omdat hij videobeelden wil maken.

Vordering

De jongeman vraagt meerdere malen aan de agenten waarom hij wordt tegengehouden maar krijgt geen antwoord anders dan “wij vorderen u zich te verwijderen”.

Uiteindelijk wordt de jongeman door meerdere agenten opgepakt, zijn arm wordt op zijn rug gedraaid (althans te horen aan het gekerm van de demonstrant) en hij wordt in een politiebusje geduwd.

Tot zover de beelden.

Is hier sprake van een “politiestaat”? Was de politie hier bewust bezig met het tegenwerken van een burgerjournalist die alle toegang had moeten krijgen op de openbare weg? En werd hier de geweldsinstructie van de politie overschreden?

Het verhaal van de politie

Volgens Jelleke van Rantwijk, persvoorlichter van de politie Den Haag, gaat het niet om
iemand die alleen wilde filmen.

“Deze persoon was demonstrant, geen journalist. Wat u namelijk niet ziet is dat hij ook een megafoon bij zich had. Wij hadden als politie de expliciete opdracht demonstranten en tegendemonstranten uit elkaar te houden. Dit om verstoring van de openbare orde te voorkomen. We hadden hem ook al geruime tijd gewaarschuwd dat hij niet welkom was.”

Van Rantwijk is verder van mening dat “de arrestatie keurig verliep” en dat er “geen buitenproportioneel geweld” werd gebruikt.

Het verhaal van de arrestant

De gearresteerde jongeman in kwestie heet Roman van Ree en hij wilde aan ThePostOnline ook zijn verhaal doen.

Van Ree: “Ik zie mijzelf wel als activist, maar was daar bij die demonstratie als journalist. Alleen heeft de politie mij opzettelijk proberen te censureren. De agenten die mij tegenhielden had ik namelijk de dag ervoor ook al gefilmd [hier te zien op zijn YouTube-kanaal, BB]. Op die filmbeelden is te zien hoe ze nogal hardhandig te werk gaan en ze vonden het kennelijk niet leuk dat het online werd gezet.”

“Ze hebben me inderdaad gewaarschuwd en vroegen me ook om mijn identiteitskaart. Deze heb ik niet gegeven.”

“Het verhaal van de megafoon zou normaal gesproken kloppen, die heb ik namelijk altijd bij me voor de veiligheid. Als ik word tegengehouden bij een demonstratie of in gevaar ben kan ik zo mijn eigen tegendemonstratie proberen te maken. Maar op het moment dat ik werd gearresteerd, had ik die megafoon toevallig niet bij me.”

Mishandeld

Van Ree zegt ook nog te zijn mishandeld in de politiebus (zie foto’s hieronder). “Een agent tilde me bij mijn keel op en gaf me klappen op mijn arm waaraan ik enkele kneuzingen overhield.”

Of hij aangifte tegen de politie gaat doen, of ten minste een klacht tegen de agenten gaat indienen, weet van Ree nog niet. “Ik wil de zaken eerst goed uitzoeken voordat ik actie onderneem.”

Van Ree is overigens verbonden aan de Amsterdamse organisatie We Are Change Amsterdam.

Camera 360 Camera 360