Bladen

‘NOS staakt op kosten van de kijker’

07-10-2013 08:58

Maandagochtend is het nabeschouwmoment van het weekend. Wat troffen we aan? Hierbij uw ochtendgebed voor bij de koffiezet.

Het succes van een goede voetbalploeg

Zoals al eerder werd aangetoond is voetbal een sport waarbij de verdediging de beste aanval is. AS Roma, de koploper in Serie A, snapt het spel het beste dit jaar. Vorig seizoen werd de ploeg zesde, maar scoorde het wel bijna de meeste goals. Dan is er iets mis. Dan staat achterin de deur open. Dit seizoen is de boel achterin dichtgemetseld. Dankzij de komst van nieuwe trainer Rudi Garcia, een handige Fransman. Hij heeft een paar opvallende tegendraadse opvattingen. Fuck conditietraining en laat oude mannen vooral lekker lang doorspelen. Waar andere clubs doldwaas experimenteren met jonkies steunt zijn elftal op twee seniore dertigers -Daniele De Rossi en Roma-clubicoon Francesco Totti – en op wat mannen met bewezen diensten, zoals Kevin Strootman en de bij Lille gekweekte Gervinho. Hou je het team fit? Door slechts op woensdag een beetje aan de conditie te werken en ze niet af te beulen in een bootcamp in de zomer. Voetbal is een behendigheidsspel, geen atletiek hè.

Cruijff heeft advies aan Nederland voetbal

Het Nederlands voetbal op de internationale velden kenmerkt zich door een matige kwaliteit. Johan Cruijff weet waarom. ‘Bij ons laten we de verdedigers opbouwen, terwijl dit de taak van het middenveld is.’, zegt hij zijn column in De Telegraaf. ‘Daar lopen de betere voetballers, die beter in staat zijn om de aanvallers te bedienen. Door de achterhoede dit te laten doen, ontstaat er de eindeloze passing in de breedte en eindigt de bal uiteindelijk toch bij de doelman. Intussen krijgt de tegenpartij alle tijd om zich te organiseren’, vervolgt Cruijff. Hij noemt de huidige ontwikkeling in Nederland zorgwekkend omdat buitenlandse clubs het wel goed doen. ‘De internationale trend wordt niet opgepakt, terwijl wij die nota bene zelf hebben bedacht!’

De literatuur van Twitter

Twitter gaat naar de beurs en er zal waarschijnlijk slechts een miljardair voortbrengen. De aandelen zijn verdeeld onder veel mensen. Twitter dankt u allen voor alle tweets die u stuurde. Vaak was het rommel, meestal eigenlijk, maar heel soms zaten er ook pareltjes tussen. Soms was er zelfs literatuur te lezen, zoals op het account van The Very Short Story. Gisteravond lazen we deze zin: ‘Bill left the coffee shop disappointed. She hadn’t come. He felt rejected. Pam waited patiently at another Starbucks across the street.’

Hemingway is beste schrijver ter wereld

En omdat we toch bezig zijn met schoonschrijverij. Daily Beast citeert uit een brievenboek van Hemingway. Hij stuurde een brief vol machodromen aan F. Scott Fitzgerald, zijn weekhartige penvriend.

‘To me heaven would be a big bull ring with me holding two barrera seats and a trout stream outside that no one else was allowed to fish in and two lovely houses in the town; one where I would have my wife and children and be monogamous and love them truly and well and the other where I would have my nine beautiful mistresses on 9 different floors and one house would be fitted up with special copies of the Dial printed on soft tissue and kept in the toilets on every floor and in the other house we would use the American Mercury and the New Republic.* Then there would be a fine church like in Pamplona where I could go and be confessed on the way from one house to the other and I would get on my horse and ride out with my son to my bull ranch named Hacienda Hadley and toss coins to all my illegitimate children that lined the road. I would write out at the Hacienda and send my son in to lock the chastity belts onto my mistresses because someone had just galloped up with the news that a notorious monogamist named Fitzgerald had been seen riding toward the town at the head of a company of strolling drinkers.’

Je ziet het Grunberg niet opschrijven hè. Die gaat undercover naar een gekkengesticht en wordt daar afgewezen door de chef d’ clinique.

Volkskrant is blij met ‘geen Nederlandse doden.’

De journalistiek is xenofoob en nationalistisch. D’r knalt een visserboot op een guardvessel op de Noordzee en vijf bemanningsleden vallen in het water. En De Volksrant kopt: ‘Geen Nederlanders op gezonken schip.’ Hè, gelukkig, maar hoe zit met die anderen?

FNV beschrijft de nood van de werknemer

De werkgevers zijn er de schuld van dat werknemers zich rot voelen. U denkt: zou het ook iets te maken kunnen hebben met crisisfactoren? Nee, zegt de FNV de werknemer lijdt omdat de werkgever ‘nalatig’ is.

Ex-Kabouter vindt AIVD gewroet stom

Ex-Kabouter Roel van Duijn is boos dat de AIVD wroet naar extreem-links geweld. Roel tiept in de Volkskrant: ‘De AIVD doet dit allemaal in 2013. Alsof zij niets geleerd heeft van het zwaar overdreven gewroet van haar voorganger tegen linkse mensen in de vorige eeuw. Alsof zij nog steeds niets geleerd heeft over de nodeloze schending van de privacy van mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van de huidige democratische rechtsstaat. Natuurlijk zijn linkse mensen niet heilig en zijn er wel eens linkse idioten die voor akelige incidenten zorgen. Maar waarom zouden we die incidenten niet gewoon aan politie en justitie overlaten?’ De opmerkingen van Roel van Duijn’s zijn een tikje ongelukkig getimed. Nederland gruwelt dezer dagen van de vrijlating van een der grootste linkse terroristen uit de vaderlandse geschiedenis.

Obama is een hystericus

Moet u even lezen. Tegendraads stuk over de hysterie van het financieringstekort in Amerika. Dat valt best mee namelijk. De rente van de schulden kunnen nog altijd 12 keer worden betaald uit de inkomsten. Waarom maakt Obama zich zo druk?, betoogt Daniel Mitchell, een vrolijke vrijdenker van het conservatieve Cato Institute.

Geen bier, geen tv!

De medewerkers van Grolsch gaan staken, en de tv-makers van de NOS ook. De stakende Grolsch medewerkers worden betaald uit de kas van de FNV. Bij de NOS mogen de tv-kijker opdraaien voor de afwezigheid van de medewerkers. De NOS geeft de werknemers vrijaf om op staatskosten te demonstreren. De Telegraaf rekende het voor.

Achterhoek wil eigen munt

De discussie of we uit de euro moeten stappen, woekert voort in de Achterhoek. Ondernemers in het land van Normaal willen een regionale munt.