Binnenland

Privacy in 2013: Politie aan de deur na WhatsApp-bericht

Bom-grap werd opgepikt door Limburgse politie

Tags: ,

Een man uit Sittard kreeg de politie aan de deur nadat hij in een WhatsApp-bericht aan zijn vader het woord bom had gebruikt in combinatie met een voetbalwedstrijd van Fortuna-MVV. Hij werd vorige week opgewacht door de politie toe hij thuiskwam. Dat schrijft dagblad De Limburger.

“Vraag pap eens of hij tijd heeft”, zo luidt het eerste spraakberichtje aan zijn moeder. Even later krijgt de voetballiefhebber, die niet met naam in de krant wil, een voicebericht retour.

“Ik ga mee! Lijkt mij leuk, maar hopelijk geen bommetje gegooid daar”, refereert zijn vader aan het bomincident vorig jaar bij Fortuna-MVV.

Hierop reageert zoonlief met:

“Doe toch normaal man. Tjsonge tjsonge! Ik heb zelf een bom gemaakt. Dikke bommmm, haha.”

Vervolgens kreeg de man vier agenten in burger aan de deur die daarna concludeerden dat er niets aan de hand was. De man verklaart aan De Limburger dat hij het woord bom alleen heeft laten vallen in de desbetreffende WhatsApp-berichten.

Zie daar: uw privacy in 2013.

Brenno de Winter: Dit is griezelig

Wat vindt TPO’s onderzoeksjournalist en privacy-expert Brenno de Winter van de kwestie?

“Dit is een vreemd verhaal. Hier hebben we het immers niet over Twitter, een openbaar medium, maar over grapjes die twee personen – een vader en een zoon – onderling maken. Dat is best griezelig dat je bang moet zijn voor de politie als je een grapje tegen je vader maakt.”

“Mij is wel langer bekend dat de versleuteling van WhatsApp redelijk gemakkelijk te kraken is. Het kan natuurlijk zijn dat een van de twee partijen al in beeld is voor een groter strafrechtelijk onderzoek dat tappen mogelijk maakt. Als iemand onder de tap staat dan kan dit natuurlijk naar boven komen.”

PRISM-achtige toestanden

“Anders zou dit betekenen dat het verkeer op WhatsApp volcontinu in de gaten wordt gehouden. Als dat zo is heb je het in feite over PRISM-achtige toestanden die zich in Nederland afspelen. Dat zou enger zijn. We hebben het hier immers niet over een inlichtingendienst, maar een opsporingsinstantie. Juist strafrecht moet waarborgen bieden. Een continue politiebewaking op WhatsApp zou betekenen dat de overheid bij ieder berichtje kijkt of jij de wet niet overtreedt. Zoiets zagen we tot 1989 in Oost-Duitsland waar de Stasi zowel inlichtingendienst als opsporingsinstantie is. Juist het wettelijk kader in Nederland is zo dat wij dat gescheiden hebben. Dit hoort bij iedereen toch vragen op te roepen.”

Voor u geknipt door Technoviking Alexander Klöpping.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.