Binnenland

‘Nederlanders pleegden op grote schaal oorlogsmisdaden op Bali’

13-11-2013 12:31

Nederlandse militaire pleegden op grote schaal oorlogsmisdaden op Bali. Dat blijkt uit onderzoek van Vrij Nederland (VN). VN sprak met een aantal oudgedienden uit die tijd en hun verhaal liegt er niet om. “Mensen werden met huis en al in brand gestoken.”

Indonesiërs met kapot geschoten gezichten

VN volgt het verhaal van Charles Destrée (86), die in 1946 als oorlogsvrijwilliger naar Indonesië trok. Hij heeft foto’s die er niet om liegen, onder meer van Indonesiërs met kapot geschoten gezichten. Volgens Destrée werden de kogels afgeschoten door Nederlanders.

Ook andere KNIL-militairen bevestigen de oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlanders. Zo zouden Nederlandse militairen huizen met bewoners en al in brand hebben gestoken en werden opstandelingen vermoord of gevangen genomen. Wie zich verzette werd neergestoken, onthoofd of in brand gestoken.

Vrouwen en kinderen moesten kijken

Destrée zegt daarover: “Het is toch van je reinste krankzinnigheid? Nederlandse militairen schoten extremisten ter plekke dood in een kampong. Hun familieleden, vrouwen en kinderen stonden er noodgedwongen omheen.”

Een andere veteraan die door VN wordt aangehaald, verklaart dat hij op zijn eerste dag op Bali zag hoe een Balinees een waterslang in zijn keel kreeg en met water werd gevuld. De veteraan vertelt hoe hij zelf daarna mensen heeft gemarteld en mishandeld. “Ik gaf ze de elektroden van de telefoon in hun hand en dan draaide ik zodat elektriciteit werd opgewekt. En dan zaten zij te trillen.”

Volgende week gaar premier Rutte op handelsmissie naar Indonesië.

Het volledige verhaal van Vrij Nederland leest u hier.