Buitenland

Le Pen maakt rechts Denemarken en Zweden kapot

14-11-2013 12:21

De Franse nationalistische partij Front National van Marine Le Pen drijft een wig tussen de Deense Volkspartij (DF) en de Zweden-Democraten (SD), twee rechtse Scandinavische nationalistische partijen. De Denen dreigen de samenwerking met de Zweden op te zeggen omdat de SD overweegt toe te treden tot de anti-Europese alliantie van Le Pen en Geert Wilders van de PVV.

DF-voorman Søren Espersen wil best samenwerken met Geert Wilders maar ziet helemaal niets in de partij van Le Pen. “De diepe wortels in het antisemitisme” van het Front National, zijn Espersen een doorn in het oog.

“Ik zie simpelweg niet dat het Front National een fatsoenlijke partij is”, tekende de Deense krant Politiken donderdag op uit zijn mond. Ook is hij weinig enthousiast over de Oostenrijkse FPÖ en het Vlaams Belang.

Espersen, tweede man van de partij na Kristian Thulesen Dahl, ziet de toenadering tussen de SD en de anti-Europese alliantie waarvan Le Pen een van de grondlegsters is, met lede ogen aan.

“Als dat het geval is, en ze maken er een serieuze zaak van, zijn wij niet geïnteresseerd in samenwerking met de Zweden-Democraten”, aldus de DF-leider.

Binnen de SD, die in mei in het Europees Parlement hoopt te komen, is de houding heel anders. “Wij gooien de deur niet dicht voor meer samenwerking in de toekomst. Vanzelfsprekend zijn de PVV en het Front National interessant voor ons”, stelt SD-woordvoerder Linus Bylund.

Le Pen bezocht in oktober Stockholm om kennis te maken met de Zweedse partij en SD-leider Jimmie Åkesson. Ze spraken toen onder meer over de mogelijkheden voor het vormen van een fractie in het Europees Parlement.

“Ik hoop, aangezien we gemeenschappelijke ideeën hebben, dat we er één kunnen vormen na de verkiezingen”, verklaarde de Franse politica na afloop in Stockholm.

Anp