Binnenland

Online: het afgekeurde proefschrift van Karima Kourtit

09-01-2014 13:03

Weet u nog? Dr. Drs. Karima Kourtit, promovenda aan de VU. Niet geheel toevallig begeleid door promotor prof. Nijkamp, die nu de nieuwe Diederik Stapel dreigt te worden. Kourtit zou 29 mei 2013 promoveren, en voerde zelfs al vóór haar promotie een doctorstitel, maar de promotie ging op het allerlaatste moment niet door. Het proefschrift zou niet helemaal okee zijn. ‘Niks aan de hand‘, zei de VU. ‘We wilden alleen alle gedoe voor zijn’. 

Toch niet. Een niet openbare onderzoekscommissie (van de VU) deed een niet openbaar intern onderzoek naar het proefschrift en liet via een anonieme brief aan de wereld weten dat er inderdaad iets meer aan de hand was met het proefschrift. ‘Maar dat kan worden aangepast en dan kan er alsnog worden gepromoveerd.’ Drs. Kourtit was alleen ‘niet op de hoogte van de regels’, aldus een anoniem lid van de niet openbare VU-onderzoekscommissie, ingesteld door de VU. ‘Niet op de hoogte zijn van regels’. Dat is waarschijnlijk hetzelfde als ‘onbewust plagiaat plegen’.

Spatial economics

Nu hebben wij dat proefschrift, getiteld The new urban world. Assessment of creativity, diversity and attractivity of cities in handen. Alleen ontbreekt bij ons een onderzoeksredactie, laat staan een onderzoeksredactie met daarin experts die verstand hebben van econometrie of iets dat daar op lijkt (spatial economics, om precies te zijn).

Dus hebben wij de hele handel maar ingescand zodat we het complete proefschrift aan het volk kunnen aanbieden. Kunt u zelf controleren hoeveel er in het proefschrift is geplagieerd en wat er allemaal niet klopt. Althans, als u iemand kunt vinden die er verstand van heeft.

Doet u ons een lol: als u iets spannends ontdekt laat het dan aan ons, en aan de rest van de wereld, weten. Het gaat tenslotte om mogelijke wetenschappelijke fraude. En dat is ernstig. Heel erg ernstig.

Als u toevallig student economie bent, sein dan even de u bekende docenten en hoogleraren economie in en stuur dit topic ook even door naar dat ene briljante neefje dat econometrie studeert aan Harvard. U heeft er recht op alles over deze zaak te weten: u betaalt tenslotte mee aan deze vorm van wetenschap bedrijven.

Het proefschrift, in 4 delen (pdf):

Kaft

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4