Binnenland

Ibn Ghaldoun: ‘Stigma moslims, schuld van politici’

16-02-2014 13:42

De islamitische gemeenschap in Nederland is flink beschadigd door de eindexamenfraude bij Ibn Ghaldoun in Rotterdam. “Het beeld dat is blijven hangen is er een van ‘zie je wel dat die moslims alleen maar sjoemelen. Je zou ze eigenlijk helemaal geen eigen school meer moeten gunnen’. Het stigma is weer gemaakt.”

Voormalig bestuursvoorzitter Ayahn Tonca en rector Bart Renders menen dat de schade na de examendiefstal alleen maar groter werd gemaakt, vooral door politici. Opnieuw werd alles uit het verleden – slechte schoolresultaten en ongeoorloofde reisjes naar Mekka – weer opgerakeld en onderwijswethouder Hugo de Jonge deed daar volgens hen een flinke schep bovenop.

‘Zie je wel’

“Terwijl hij bestuurlijk gezien niets heeft te zeggen over het voortgezet onderwijs, hij gaat alleen over de gebouwen, vond hij van alles zonder de feiten te kennen'”, zegt Renders. Hij vindt dat de CDA-wethouder nog wel wat is te verwijten. “De gemeente speelde geen frisse rol in de relatie met ons.”

Volgens Tonca voelen de 45 Nederlandse basisscholen op islamitische grondslag druk als gevolg van de Ghaldounaffaire. De Onderwijsinspectie zou deze scholen nu veel meer in het vizier hebben, dat is in elk geval het gevoel dat de schooldirectie hebben, stelt Tonca. “Maar ook niet-islamitische scholen presteren slecht.” Renders: “Maar dan hoor je: wat vervelend voor jullie. Maar als het een islamitische school betreft, zegt iedereen ‘zie je wel’.”

Politieke wil ontbreekt

Tonca en Renders waren juist aangetrokken om de school van de ondergang te redden. En het ging beter, tot aan de examendiefstal. Bij de politieke partijen in Rotterdam ontbrak het volgens Renders en Tonca altijd al aan politieke wil.

Op twee partijen na (D66 en SP) heeft nog niet één raadslid de moeite genomen de school eens te bezoeken of zich op een andere manier op de hoogte te stellen van de feiten. Renders: “terwijl wij vanaf 2012 nog wel een nieuwe start hadden gemaakt.”

Grote opdracht

Nu er een nieuwe islamitische school, onder een nieuwe naam, is teruggekomen, ligt er een grote opdracht voor de islamitische gemeenschap in Rotterdam, vindt Tonca. “Die moet beseffen dat ze de school op alle fronten moet steunen om te laten zien dat wij als islamitische gemeenschap geen zielige figuren zijn die niet eens een eigen school waard zijn.”

Anp

Lees meer over Ibn Ghaldoun.