Binnenland

Paarlberg in Frankrijk opgepakt

20-02-2014 14:34

De Franse autoriteiten hebben vanochtend op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg aangehouden in zijn verblijfplaats nabij Saint-Tropez. Paarlberg is in Nederland onherroepelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, die hij nog moet uitzitten. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Dat meldt het OM donderdagmiddag.

Paarlberg werd aangehouden tijdens een doorzoeking van zijn woning door de Franse autoriteiten. Deze doorzoeking vond plaats in het kader van een lopend onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het vermogen van Paarlberg. De rechtbank Haarlem heeft in 2013 bepaald dat Paarlberg 25,7 miljoen euro aan ‘wederrechtelijk verkregen vermogen’ moet betalen aan de Nederlandse staat. Deze ontnemingszaak loopt nog in hoger beroep.

Witwassen voor Holleeder

De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van zakenman Jan Dirk Paarlberg in stand gehouden. Het gerechtshof in Amsterdam legde Paarlberg 4 jaar cel op voor het witwassen van 17 miljoen euro die Willem Holleeder van onroerendgoedmagnaat Willem Endstra had afgeperst. Naast het witwassen vond het hof ook bewezen dat Paarlberg zich schuldig had gemaakt aan oplichting en belastingfraude.

Lees ook

Hoge Raad bevestigt veroordeling Paarlberg