Binnenland

LIVE: Hari veroordeeld tot anderhalf jaar cel

21-02-2014 14:24

Vandaag hoort kickbokser Badr Hari het vonnis in zijn strafzaak. Hij staat terecht voor een reeks van geweldsincidenten, de ernstigste aanklacht is de mishandeling van zakenman Koen Everink. ThePostOnline doet live verslag van de zitting.

Reactie openbaar ministerie

UPDATE: Reactie OM tegenover ThePostOnline: “Wij zijn het niet eens met de straf, de straf is te laag. Daarom gaan we in hoger beroep. De strafverzwarende omstandigheden die de rechter noemde, die komen niet tot uiting in de straf. Daarbij denken wij aan het feit dat de heer Hari een kickbokser is, en het grote gevoel van onveiligheid bij de slachtoffers die geen aangifte durven te doen omdat ze bang zijn voor Hari. Hij heeft een spoor van geweld door de stad getrokken. En het door hem veroorzaakte letsel past geen straf van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk.”

Reactie advocaat Bénédicte Ficq

UPDATE: Reactie advocaat Bénédicte Ficq tegenover ThePostOnline: “Het is een realistisch vonnis. Toen ik de overwegingen van de rechter hoorde vermoedde ik dat hij de eis van het OM – 4 jaar waarvan 1 voorwaardelijk – zou volgen. Dat de straf uiteindelijk maar anderhalf jaar bedraagt lucht op.”

Ficq is echter niet overtuigd van het oordeel van de rechter in de zaak Everink: “De rechter heeft hier een juridische constructie gebruikt om medeplegen te bewijzen, terwijl nog steeds niet vaststaat wie wat gedaan heeft. Dat voelt oneerlijk, op z’n Hollands gezegd.”

Hoewel het OM al heeft aangekondigd in Hoger Beroep te gaan, zou Ficq, wanneer de huidige straf zou blijven staan, een verzoek doen aan de afdeling executie: “Ik denk daarbij aan het doorknippen van de straf in twee gedeelten, opdat zijn straf kan worden ingepast in zijn carrière. Dat verzoek heb ik eerder gedaan.”

Er is geen spake van aftrek van 1/3e bij de straf, legt Ficq uit: “Hari zat al 8 maanden vast, dat houdt in dat er nog 4 maanden overblijven.”

Over de reactie van Hari wilde Ficq niets kwijt: “Dat valt onder mijn geheimhoudingsplicht.” 

Opvallend betoog advocaat

Bénédicte Ficq, de advocaat van Badr Hari, pleitte ervoor haar cliènt geen gevangenisstraf op te leggen, omdat dit ‘unest zou zijn voor zijn topsportcarrière. Daarom stelde ze voor hem een horecaverbod op te leggen en hem lezingen te laten geven bij sportscholen en/of jeugdcentra.

 ThePostOnline-verslaggever Onno den Hollander is ter plaatse, en houdt op de hoogte:

Lees ook
LIVE: Laatste dag strafzaak Badr Hari
Dag 2 – De verdediging aan het woord
Dag 1 – ‘Badr Hari lijkt zich onaantastbaar te wanen’
Alleen ‘eenvoudige’ mishandeling gaat bewezen worden
Badr-time – Alles wat u moet weten