Binnenland

Paarlberg hoeft niet in de Franse cel

24-02-2014 09:11

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg kan de gerechtelijke procedure tegen hem thuis in Zuid-Frankrijk afwachten. De Franse rechter heeft besloten dat de donderdag opgepakte Nederlander niet in de cel hoeft te blijven, liet een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) maandag weten.

Volgens de Telegraaf heeft dat te maken met de slechte gezondheid van de 57-jarige zakenman, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen.

“In Nederlandse termen is zijn hechtenis geschorst. In Frankrijk heet dat onder justitieel toezicht geplaatst”, aldus de woordvoerder. Paarlberg heeft zijn paspoort moeten inleveren en moet zich regelmatig melden bij de politie.

Komende week moet Paarlberg opnieuw voor de rechter verschijnen in Frankrijk. Dan wordt bepaald of en wanneer de zakenman naar Nederland wordt overgebracht om een gevangenisstraf uit te zitten van 4 jaar voor witwassen. Die straf werd vorige week definitief dankzij een besluit van de Hoge Raad. De Nederlandse justitie verzocht vervolgens de Franse politie om Paarlberg aan te houden. Dat gebeurde tijdens een doorzoeking van zijn woning in de buurt van Saint-Tropez.

Paarlberg werd veroordeeld voor onder meer het witwassen van circa 17 miljoen euro die Willem Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra. Paarlberg heeft altijd ontkend.

Lees ook

Paarlberg in Frankrijk opgepakt