Binnenland

‘Red de Bijen-campagne Greenpeace is misleidend, verkwisting subsidiegeld’

22-04-2014 16:21

De campagnes ‘Red de Bijen‘ en ‘Zoemend Nederland‘ van Greenpeace zijn misleidend voor het publiek en een verkwisting van subsidiegelden. Dat stellen de onderzoekers van Science in Water

Greenpeace wijt de massale bijensterfte aan het gebruik van pesticiden en het gebrek aan bloemen, terwijl uit wereldwijd onderzoek blijkt dat dit niet de voornaamste oorzaken zijn.

Volgens Science in Water is de bijensterfte een microbiologisch probleem, onder meer veroorzaakt door de aanvoer van voedingstoffen in de lucht, en heeft haar onderzoek aangetoond dat ijzertoediening die effecten teniet kan doen.

Het voornaamste bezwaar tegen de campagnes van Greenpeace is dan ook dat daardoor het zicht wordt ontnomen op het werkelijke oorzaken van bijensterfte.

Ook zonder pesticide bijensterfte

“Greenpeace doet alsof het bijenprobleem wordt opgelost door pesticiden te verbieden en meer bloemetjes te zaaien. Daarmee wordt het wereldwijde probleem van de bijensterfte absoluut niet opgelost,” stelt ir. Maarten van Hoorn van Science in Water.

“Hoge bijensterfte komt bijna overal voor, ook in bloemrijke gebieden waar helemaal geen pesticiden gebruikt worden. De achteruitgang van de bijen op het noordelijk halfrond is al in begonnen voordat de momenteel veel gebruikte pesticiden ontdekt werden.”

Achterhaalde onderzoeken

Hij vindt dat Greenpeace zich te weinig heeft verdiept in de materie en zich baseert op achterhaalde wetenschappelijke onderzoeken.

Een merkwaardige fout in het rapport is dat Greenpeace stelt dat bijen 10 tot 12 kilometer van hun kast vliegen en nooit onder de invloed van landbouw uit kunnen. “Een fabeltje,” aldus Van Hoorn. “Een honingbij vliegt meestal maar 1200 meter weg van zijn kast en maximaal twee kilometer. Dat is nauwkeurig in de praktijk vastgesteld.”

Greenpeace moet excuses maken

Science in Water heeft Greenpeace vorig jaar al gewezen op de tekortkomingen van haar campagnes, maar geen reactie ontvangen. Van Hoorn vindt dat Greenpeace onmiddellijk moet stoppen met de campagnes en het publiek excuses moet aanbieden voor het verstrekken van desinformatie.

“Er zal geen bijenvolk minder doodgaan door deze acties. Eigenlijk moet Greenpeace de voor deze campagne ontvangen donaties terugstorten. Ongefundeerd de schuld bij de landbouw en pesticiden leggen getuigt vooral van technologisch pessimisme, niet van interesse in de werkelijke oorzaak van de bijensterfte.”


Science in Water is een commerciële instelling. Een van de producten van Science in Water wordt gebruikt om meer ijzer toe te voegen aan het dieet van bijen. 

Reactie Greenpeace

Op verzoek van ThePostOnline mailde Greenpeace zojuist onderstaande reactie:

“Kritiek Science in Water is ordinaire advertorial vermomd als opinie. Net als vorig jaar probeert het bedrijf Science in Water een publicitair graantje mee te pikken van de Greenpeace campagne tegen bijensterfte. Dhr.  Van Hoorn van Science in Water beweert een magische oplossing te hebben voor dit complexe probleem: het toevoegen van ijzer aan het bijendieet.”

“Blijkbaar verkoopt het wondermiddel zichzelf onvoldoende en is Van Hoorn op zoek naar wat gratis publiciteit om zijn product aan de man te brengen. We vinden het jammer dat Van Hoorn dit probeert te bereiken met een nogal overspannen en niet onderbouwde aanval op onze campagne tegen bijensterfte.”

“De kern van de de kritiek van Van Hoorn is dat Greenpeace het publiek misleidt over de oorzaken van de bijensterfte.  Vrijwel alleonderzoekers wijzen op een combinatie van elkaar versterkende factoren
als oorzaak van de hoge sterfte onder honingbijen en wilde bijen. De meest genoemde zijn: verschillende bijenziektes, onvoldoende eneenzijdig voedselaanbod (bloeiende planten) en continue blootstelling aan een cocktail van bestrijdingsmiddelen. Greenpeace richt zich op basis van deze wetenschappelijke consensus op deze laatste twee factoren, die samenhangen met het huidige doorgedraaide intensieve landbouwsysteem.”

“Volgens Science in Water slaat Greenpeace met deze aanpak de plank volledig mis. Uit ‘wereldwijd onderzoek’ zou blijken dat voedselgebrek en landbouwgif er niets mee te maken hebben. De studies die dat beweren zijn volgens Van Hoorn ‘achterhaald’. Iedereen met enige kennis over de problematiek weet dat dit klinkklare onzin is en iedereen die www.googlescholar.com kan typen kan het controleren. Van Hoorn schoffeert met zijn gemakzuchtige kritiek niet alleen vrijwel alle serieuze wetenschappers op dit gebied maar ook tienduizenden imkers die op basis van praktijkervaring aan de bel trekken over de sterke achteruitgang van bloeiende voedselplanten en de schade die wordt aangericht door giftige bestrijdingsmiddelen.”

“Rest nog het obligate ‘verkwisting van subsidiegelden’ en een losse flodder over hoe ver de bijtjes vliegen:

-De informatie over de actieradius van bijen is net als de rest van ons rapport gebaseerd op meerdere betrouwbare bronnen zoals collegiaal getoetst en gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.
-In tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd ontvangt Greenpeace géén subsidies.

Tot slot een tip voor alle imkers die na het lezen van dit stuk nog overwegen om de webshop van Science in Water te bezoeken. DeKeuringsdienst van Waren uitzending IJzer; een hilarisch verslag van een eerdere poging om gemalen fietswrakken te verkopen als innovatief voedingssupplement.”