Vrijheid vieren op festivals

05-05-2014 07:19

In het hele land wordt maandag vrijheid gevierd met muziek. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington reizen op deze dag als muzikale Ambassadeurs van de Vrijheid diverse bevrijdingsfestivals af. Ze doen dat volgens traditie met een helikopter van Defensie.

Naast optredens van deze ambassadeurs staan in totaal zo’n 250 bands op een van de ongeveer 40 podia in 14 steden, waaronder Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Den Haag, Zwolle en Vlissingen. Naar verwachting komen hier zo’n 800.000 bezoekers op af.

Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt Bevrijdingsdag in 70 procent van de Nederlandse gemeenten gevierd. De dag begint met de 5 mei-lezing in Drenthe, dit jaar door de voormalige Ierse president en de voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson. Daarna ontsteekt minister-president Mark Rutte om 13 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in Assen. Dat geldt als startsein voor alle muzikale evenementen in het land.

Het jaarlijkse 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, waar het koningspaar en prinses Beatrix bij zijn, sluit Bevrijdingsdag maandagavond officieel af.