Achtergrond

Egypte beschuldigt wereldleiders van spionage

07-05-2014 16:27

“Egypte stelt onderzoek in naar Obama, Cameron, Merkel and Netanyahu wegens spionage”. Dat meldde de staatskrant AlAhram gisteravond op zijn Engelstalige site AhramOnline.

“De Egyptische Hoofdofficier van Justitie gaf opdracht om een onderzoek in te stellen tegen de Amerikaanse president Barack Obama en andere wereldleiders wegens beschuldigingen van spionage,” aldus de krant. De aanklacht is tegen Obama, Cameron, Merkel en Netanyahu. Naast spionage wordt er in de aanklacht verzocht om gezamenlijke militaire operaties met deze landen te stoppen en hun schepen toegang tot het Suezkanaal te ontzeggen.

Obama verantwoordelijk voor kerkverbrandingen

Afgelopen weekend werd ook bekend dat de gouverneur van ‘massadoodstraffen-provincie’ ElMinya Obama verantwoordelijk houdt voor de kerkverbrandingen in zijn provincie. In ElMinya werden tientallen kerken in brand gestoken nadat de moslimbroeders in augustus sit ins in Caïro organiseerden. Egyptische media berichten ook over het bestaan van een Amerikaanse plot om El-Sisi te vermoorden. En dinsdagavond zei El-Sisi in zijn allereerste tv interview ooit dat er twee moordpogingen op hem zijn verijdeld.

Complete paranoia

Wie denkt dat het niet meer gekker kan in Egypte heeft het mis. De Egyptische door de staat gecontroleerde media lijken in hun eigen leugens te geloven en alsmaar verder op hol te slaan. De meeste Egyptenaren geloven het gewoon. Anti-westerse propaganda lijkt nergens zo goed te vallen als in Egypte. Afgelopen weekend zouden er weer drie  buitenlandse journalisten zijn opgepakt, volgens de pro-regime kranten Youm7 en pro-AlMasry AlYoum.

Moslims en christenen geloven dat het Westen in feitd achter het terrorisme in Egypte zit, zij willen immers Morsi terug. En Egypte kapot maken, want ‘westerse journalisten worden daarvoor ingehuurd.’
Het land lijkt steeds verder af te glijden in complete paranoia. Het geeft wellicht aan hoe onzeker de huidige leiding is en dit vijandsbeeld moet creëren om de Egyptenaren achter zich te houden.

Spionnenringen 2012

“De advocaat Ahmed Abdel-Salam stelde de aanklacht op tegen Obama, de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Israelische premier Benjamin Netanyahu”, meldt de krant verder. De advocaat refereert in zijn aanklacht aan berichten in diverse Egyptische media die zeggen dat Egypte’s algemene inlichtingendienst twee spionnenringen oprolde, anders dan de bovengenoemde drie buitenlandse journalisten. Deze ringen zouden verslag hebben uitgebracht over Egypte aan buitenlandse inlichtingendiensten, ten tijde van de presidentsverkiezingen in 2012.

Watchlist Cairo Airport

De advocaat eist verder dat de wereldleiders op de watchlist van de internationale luchthaven van Cairo worden gezet. En verder dat de hoeveelheid aan spionage-activiteiten ‘duidelijke overtredingen van internationale overeenkomsten en verdragen zijn’, en dat het beschouwd wordt als ‘een oorlogsverklaring aan Egypte’.

Dreigementen: Banden met deze landen verbreken

De advocaat riep op om de banden met deze landen te verbreken en elke Egyptenaar voor het gerecht te slepen die met hen werkt of hen informatie verschaft, volgens artikel 82 van de strafwet.

Hij riep ook op om de samenwerking tussen het Egyptische leger en deze landen te stoppen en om hun schepen de doorgang door het Suezkanaal te verbieden. De krant schrijft verder dat het niet verwacht dat de leiders persoonlijk zullen worden gehoord.

Militaire steun aan Egypte geblokkeerd

Vorige week blokkeerde de Amerikaanse senator Leahy de zojuist door de Obama regering hervatte militaire steun aan Egypte. Een reactie op de massaal uitgedeelde doodsvonnisen in ElMinya en uit bezorgdheid over het gebrek aan mensenrechten onder het huidige regime in Cairo.

Eerder had Egypte Amerika juist om meer financiële steun gevraagd.