Ambassadeur VS ontboden door China

20-05-2014 08:09

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur in Peking ontboden. Aanleiding was de beschuldiging van de Verenigde Staten dat China bezig was met cyberspionage. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua dinsdag op gezag van dat ministerie.

De VS hebben een rechtszaak aangespannen tegen vijf Chinese militaire officieren die zouden hebben ingebroken in computersystemen van Amerikaanse bedrijven om handelsgeheimen te ontvreemden. Het gaat om bedrijven in de nucleaire, staal- en energiesector. Het is de eerste keer dat de VS een rechtszaak aanspannen tegen specifieke ambtenaren in het buitenland.

China ontkent de spionage en doet de beschuldigingen af als ‘verzonnen’. Als reactie op de aanklacht heeft China ook de samenwerking met de VS opgezegd in de China-US Cyber Working Group. “Gezien het gebrek aan oprechtheid van de VS om de problemen met dialoog en samenwerking op te lossen, heeft China de samenwerking opgezegd”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De onderschepte informatie van China zou volgens de VS bruikbaar zijn voor Chinese concurrenten waaronder staatsbedrijven.

(ANP)