Eerdmans in de aanval tegen asomobilisten Rotterdam

29-05-2014 06:49

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) begint een offensief tegen asociaal rijgedrag in de stad. Vooral de boosdoeners wil hij direct confronteren met de effecten van “hufterig rijgedrag”. Dat doet hij onder andere samen met het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV), die de confrontatie via onder meer testritten mogelijk maakt.

“Ik wil wijken intrekken en daar mensen bewustmaken van wat bijvoorbeeld te hard rijden doet met andere weggebruikers”, zegt Eerdmans. In zijn offensief wil hij vooral een gedragsverandering teweeg brengen bij mensen die zich herhaaldelijk in het verkeer misdragen.

Rotterdam zou vooral in de zomermaanden op doorgaande wegen veel last hebben van automobilisten die veel te hard rijden. In de stad zijn verschillende zogeheten hot spots, waar regelmatig verkeersovertredingen plaatsvinden. Inmiddels zijn daar met de politie afspraken overgemaakt. Die gaat verkeersacties uitvoeren op plekken waar dat het hardst nodig is.

Het liefst zou Eerdmans zien dat weggebruikers die een verkeersovertreding maken een tijdje in de wijk waar ze hun overtreding hebben begaan, rondlopen als klaar-over of op een andere manier aan boetedoening doen. “De weg er naar toe om dat misschien mogelijk te maken ben ik nu aan het verkennen.”

(ANP)