Binnenland

Teruglezen – Explosies en brand bij Shell in Moerdijk

03-06-2014 23:07

Bij Shell in Moerdijk woedde dinsdagavond een grote brand. Ook is er een explosie geweest. Dat meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant even na elf uur ‘s avonds. De explosies waren bij een reactorvat op de raffinaderij. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. Dat vat is ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. De brand is inmiddels onder controle. Hier onder leest u het liveblog terug.

Update 01.39 – Dit liveblog gaat rusten.

Update 01.26 – “Er heeft geen tweede Chemie-Pack plaatsgevonden in Moerdijk. Voor zover we nu kunnen zien lijkt het incident onder controle.” Burgemeester Jac Klijs (CDA) van Moerdijk is cool & collected tijdens zijn persconferentie. De brandweer meet de lucht in het gebied. Wat de metingen hebben opgeleverd, is nog niet bekend. Bij de explosies en brand in Moerdijk is ethylbenzeen vrijgekomen. Klijs spreekt van twee lichtgewonden.

Update 01.14 – Omroep Brabant gaat live met persconferentie

Update 00.41 – Nóg meer ironie. De slogan van Shell in Moerdijk: Shell Moerdijk: De beste keuze voor chemie.

Update 00.34 –In tegenstelling tot eerdere berichten toch gewonden. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldt dat er twee tot vier gewonden zijn.

Update 00.28 – De brand is ‘beheersbaar’, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Maar nog geen sein brand meester.

Update 00.20 – Video van één van de explosies

http://youtu.be/IhMDOK_rPVE

Update 00.04 – Omroep Brabant meldt: blijf binnen, sluit ramen en deuren. Bij brand ethyl- of methylbenzeen vrijgekomen

Update 00.01 – Opmerkelijke foto van Twitter: de brand is zichtbaar vanuit het centrum van Rotterdam.

Update 23.59 – Alle verloven ingetrokken in Moerdijk. Medewerkers van de gemeente dinsdagavond bijeen op het gemeentehuis. De gemeente informeert haar inwoners via de website en via Twitter, zegt een woordvoerder.

Update 23.53 –Oh ironie: Komende woensdag brengt de gemeente Moerdijk een boek uit over de grote brand bij Chemie-Pack drie jaar geleden en de nasleep ervan.

Update 23.47  – Niemand is gewond geraakt bij de explosie en de brand dinsdagavond in Moerdijk. Ook wordt niemand vermist. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dinsdagavond laten weten. Volgens de hulpverleners wordt de vuurzee op het terrein van Shell ‘minder intens’.  Volgens de veiligheidsregio gebeurden de explosie en de brand rond 23.00 uur, toen de ene ploeg werknemers klaar was en een andere ploeg aan het werk ging. Over de oorzaak is nog niets bekend (ANP).

Update 23.43 – Shell Moerdijk heeft sinds 1 juni een nieuwe general manager: Paul Buijsingh. Een pittige start van een nieuwe baan, hij is koud twee dagen bezig.

Update 23.38 VIDEO

Update 23.32 – Halverwege vorige maand meldde Shell bezig te zijn met onderhoud aan haar locatie in Moerdijk. Dat zou duren tot half juni.

Update 23.23 – Wat produceert Shell precies in Moerdijk? Shell Moerdijk produceert meer dan vier miljoen ton chemische producten per jaar, waarvan 80 procent naar externe klanten gaat en 20 procent naar andere Shell-bedrijven die voor een deel weer bij Shell Pernis staan. De fabrieken bij Shell Moerdijk zijn onderverdeeld in vier productie-eenheden: 1) De kraker (MLO) met een capaciteit van 900.000 ton ethyleen per jaar is de grootste. Deze breekt nafta, gasolie, hydrowax of lpg (totaal 3,3 miljoen ton voeding per jaar) afkomstig van de raffinaderij Shell Pernis af tot verbindingen met kleinere moleculen, zoals ethyleen, propyleen en butadieen. 2) De MSPO-1-fabriek maakt styreen en propyleenoxide en gebruikt hiervoor propyleen afkomstig van de kraker en ethylbenzeen afkomstig van de EB -fabriek. 3) De MSPO-2-fabriek maakt hetzelfde en is eigendom van een 50/50 joint venture van Shell en BA SF. 4) De MEOD maakt ethyleenoxide van ethyleen en zuivere zuurstof dat per pijpleiding uit Antwerpen komt. Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild.

FOTO: Jurgen Obbens