Weten & Tech

Contact met aliens betekent einde mensheid

16-06-2014 16:53

SETI-wetenschapper Seth Shostak vertelde het Amerikaanse congres onlangs dat hij verwacht binnen twintig jaar buitenaards leven te vinden. In Daily Mail twijfelen sommige van zijn collega’s er openlijk aan of wij als mensheid daar wel blij mee moeten zijn. Zij zijn wel van mening dat er inderdaad buitenaards leven bestaat, maar John Billingham -een topman bij SETI- noemt een daadwerkelijke ontmoeting met buitenaards leven “buitengewoon riskant”. Daarmee volgt hij de redenering van de bekende natuurkundige Stephen Hawking.

‘Amerikaanse toestanden’ op heel de aarde

Hawking liet al eerder weten  van mening te zijn dat een ontmoeting met aliens een soort ‘columbiaans’ effect zal hebben, dat voor de hele aarde even desastreus is als de ontmoeting met Europeanen voor de Amerikaanse indianen. Het is immers waarschijnlijk dat geavanceerde ruimtereizende samenlevingen zich superieur zullen achten ten opzichte van ons, ‘achtergestelde aardbewoners’. De natuurkundige pleitte er zelfs voor er alles aan te doen om enig contact te voorkomen, als het daarvoor niet al te laat is.

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten, natuurlijk. Dus mogelijk zou het zo’n vaart niet lopen, betoogde Joep Smaling nog in 2010 nog op ThePostOnline:

” [..] want wie zegt dat de moraal van die buitenaardse soort gelijk is aan de onze? Impliceert een hogere intelligentie ook een ander niveau van morele intelligentie? Mogelijk.”

Billingham noemt een mogelijke ontmoeting met ‘E.T. en zijn familie’ nu ook de mogelijke ondergang van de mensheid. De Daily Mail vindt dat niet zo’n gek idee en haalt hetzelfde ‘indianen’ argument als Hawking aan. Het is ook niet ondenkbaar dat aliens ziektes bij zich dragen die wij helemaal niet kunnen hebben, zoals óók in de Amerika’s het geval was toen twee voorheen geïsoleerde volken elkaar ontmoetten.

https://www.youtube.com/watch?v=PcyiqU2VdOw

Aliens leggen ons internet plat

De Servische professor Milan Cirkovic doet ook nog een duit in het zakje. Volgens hem hebben aliens betere computers bij zich en kunnen ze vanuit de ruimte virussen naar aarde sturen die ons volledige internet platleggen. Al is dat natuurlijk nog lang niet zo erg als de totale ondergang van de mensheid. Overigens is dat laatste sowieso zeker, professor Bill McGuire van de universiteit van Londen zegt daarover: “Als aliens ons niet te grazen nemen, doet een andere buitenaardse dat wel: een meteoriet”. De kans dat een allesverwoestende inslag zich ooit gaat voordoen is volgens hem: “100 procent”.

(ANP/TPO)