Binnenland

Even bellen met: Frits Barend

25-06-2014 16:09

De EO zou van plan zijn de jaarlijkse 4 mei-herdenking te gebruiken om een soort van live Anne Frank the Musical op de publieke omroep te pushen. Het concept lekte gisteren uit en sindsdien zijn de rapen gaar: de gemeente Amsterdam en de Anne Frank-stichting weten van niets en Twitter maakt de ene kwetsende holocaust-grap na de andere want helemaal niemand vindt het leuk. Maar, wat vindt het Enige Echte Joodse Geweten van Nederland hier eigenlijk van?

Wij belden even met Frits Barend.

 

Frits, heb je al gehoord wat de EO met Anne Frank van plan is?

“Ik hoorde zoiets op Radio 1 vandaag ja. Ik moet zeggen dat ik er niet opgewonden van raakte en zeker ook niet vrolijk.”

 

Tsja, ze willen Jeroen Krabbé laten spreken en daarna mag het volk met fakkels overeenkomsten benadrukken via een app, daar wordt niemand vrolijk van

“Ach, dat zal allemaal wel. Zoiets zou ook nog leuk kunnen zijn. Maar dan zul je zien dat er weer allemaal gezeik van komt. De Anne Frank-stichting krijgt dan ruzie met die mensen die het Anne Frank-toneel willen gaan spelen. De herdenking gaat dan over de rechten niet over Anne Frank of de holocaust.”

 

Maar het is wel voor een goed doel Frits, want anders wordt die oorlog maar vergeten enzo

“Ook zoiets. Ik hoorde iemand van de EO bij Radio 1 zeggen dat ze ‘de Tweede Wereldoorlog gaan herdenken’. Maar op 4 mei herdenken we de sláchtoffers van de Tweede Wereldoorloog!

“Trouwens, ik heb niet het idee dat zoiets wordt vergeten. Ik herdenk zelf altijd in Amstelveen, een plechtige, mooie herdenking. En het wordt daar elk jaar drukker, dat zijn vooral jonge mensen en kinderen die komen herdenken.”

 

Nu we het toch over een doel hebben: volg je het WK nog een beetje?

“Wat denk je zelf? Vind je niet dat Louis van Gaal het prachtig doet? Het gaat toch fantastisch met Oranje nu? Toch?”

 

Oranje, oranje, oranje…laten we het over Suárez hebben!

“Tsja, Suárez. Ik schrok me kapot gisteren toen hij Chiellini beet. Ik dacht: ‘Mijn God, toch niet weer!’ Want het is echt een fantastisch voetballer. Wat bezielt zo’n jongen toch? Natuurlijk heeft hij professionele hulp nodig, maar het is echt een leuke jongen. Barbara heeft hem laatst nog geïnterviewd, een emotionele jongen vol spijt van zaken waarbij hij zich had moeten beheersen.”

 

Klinkt als Badr Hari…

“Nee, nee, dat heb ik al vaker gelezen. Het enige wat die twee met elkaar gemeen hebben is dat ze sporter zijn en een gewelddadige fout maakten. Maar Badr is echt een heel andere jongen.”

 

Leer ons de ware Suarez kennen, Frits

“Het is gewoon een leuke gozer. Iemand die leeft voor de sport, pure passie. Vliegt als het moet de hele wereld over voor het voetbal en is gewoon een goede speler. Bovendien: hij is nooit geblesseerd, tenzij iemand hem echt hard tegen zijn benen schopt. Nee, ik was echt een beetje in shock en kan alleen maar zeggen: ‘Suarez jongen, waarom doe je dit nou?’

“Ik moet nu ophangen want mijn kleinkinderen hebben opa nodig.”