Binnenland

Nederlanders bekeerd tot islam vanwege klus in Mekka

25-06-2014 13:08

De Nederlandse kranenbouwer Rusch breekt de galerij rond de Kaäba in Mekka af, met Nederlandse arbeiders die speciaal voor deze klus tot de islam zijn bekeerd.

Geen geschikte islamitische arbeiders

Rush is een erkend bedrijf voor sloopwerkzaamheden en het  Saoedische bedrijf SBG wilde hem graag inhuren om de galerij rond de Kaäba te slopen. Zodoende kunnen er meer mensen tegelijk rond het heiligdom lopen. Het enige obstakel voor de klus was het feit dat er in Nederland geen geschikte islamitische arbeiders bleken te vinden. Rondom de Kaäba mogen enkel moslims verschijnen.

Ruud Schreijer, directeur-eigenaar van Rusch, zegt in het FD dat hij al snel doorhad dat twaalf gekwalificeerde moslims vinden niet zou gaan lukken. SBG stelde voor om niet islamitische kraanmachinisten en monteurs tot moslims te bekeren. “Zo gaat dat kennelijk vaker”, denkt Schreijer. De werknemers krijgen ruim tienduizend euro per maand. “Het zijn echte Hollandse jongens, één is zelfs op zijn klompen gegaan”, vertelt Schreijer.

‘Zinnetje prevelen en klaar ben je’

Schreijer zal als “overtuigd atheïst” niet naar Mekka afreizen, maar voor zijn medewerkers was het geen probleem hun principes opzij te zetten. “Je prevelt het zinnetje ‘Allah is groot en Mohammed is zijn boodschapper’ en klaar ben je”, zo zegt één van twaalf kersverse moslims. “Dat certificaat maakt niet wie ik ben. Het gaat erom dat ik hen respecteer, meer wordt er niet verlangd.”

Bij de poorten op de wegen naar Mekka staat ‘Muslims Only’, maar tot op heden zijn de Hollanders niet gecontroleerd. Ze hebben er reeds drie maanden werk opzitten en zullen over enkele maanden hun werk afmaken.